Mit tenne Antigoné a náci megszállás idején?

A MÜSZi Jean Anouilh II. világháború alatt íródott Szophoklész-átiratát mutatja be.

Jean Anouilh 1944-es Antigoné-ja Szophoklész klasszikusából kiindulva aktualizálja Antigoné tragédiáját. A maga idejében a náci megszállás elleni tiltakozás drámájának tartották, ahogy Antigoné a biztos halál tudatában is kitartott az elvei mellett.

antigone.jpgAntigoné (forrás: MÜSZi)

Az alkotók így ajánlják az előadást:

 

„Minket most nem a politika érdekel. Hogyan történhet meg az, hogy egy 16 éves kamaszlány úgy dönt, inkább meghal? Mikor minden szerette azon van, hogy ebben megakadályozza és visszafordítsa. Hány generáció mérhetetlen súlyát hordozzuk? És mindezzel szemben mennyit ér a szerelmünk, testvérünk akarata, és mennyit magunknak a saját életünk?

 

Az a szélsőséges helyzet, ami ezeket a kérdéseket veti fel, a maga átlagosságában kell, hogy megjelenjen. Akkor értjük meg, mi zajlik Antigoné fejében, ha nem a tántoríthatatlan hőst látjuk, hanem valakit, akit jól ismerünk. Azokat az elveket és azokat a félelmeket, amik minket is meghatároznak.”

 

A szereplők: Nagy Johanna, Horváth Alexandra, Szabó Mátyás Péter, Kőszegi Mária, Zakariás Máté és a rendező, György Zoltán Dávid.

 

A bemutató június 15-én lesz a MÜSZiben. Jegyek az előadás előtt, a helyszínen vásárolhatóak, vagy foglalhatóak az antigoneszinhaz@gmail.com címen.

 

(Forrás: MÜSZi)

süti beállítások módosítása