Nagypál Gábor: „Én vagyok az ügyeletes kisebbségi arc”

Nagypál Gábort, a Stúdió K művészeti vezetőjét a HVG kérdezte a színház helyzetéről, színészetről és a rendszerkritikus színházról.

Nagypál Gábor elmondta, a Stúdió K az egyetlen független színház, amelynek saját játszóhelye van, ugyanakkor az ehhez szükséges támogatást nem kapják meg. „Mindent magunk csinálunk” – jellemezte a helyzetet, hozzátéve, januárban kaptak utoljára pénzt, és folyamatos improvizációra kényszerülnek.

nagypal.jpgNagypál Gábor (fotók: Puskel Zsolt, forrás: port.hu)

Nagypál bevallotta, negyvenen túl érzi magán a kiégés tüneteit, és egyre jobban nyomasztja, hogy kezd beleégni egy karakterbe, amit ő soha nem érzett magáénak, de a filmrendezők mindig erre találják meg: „Én vagyok az ügyeletes kisebbségi arc, legyen az török, arab vagy roma, mindegy. Persze van tükröm, illúzióim meg nincsenek”. Megjegyezte, nem szívesen játszana 120 főnél többet befogadni képes színházban.

A bábozásról elmondta, először nagyon nem akart bábelőadásban játszani, de aztán rájött, „csodálatos eszköz a báb”. A szakmában hajlamosak lenézni a bábszínészeket, ő is így tett korábban, amire nem büszke. „Iszonyú meló az övék” – jegyezte meg, mert a bábbal minden nap meg kel küzdeni, „hiába játszottál vele egyszer, ha előadás után letetted, és másnap jössz érte, ő ott ül és várja: tessék velem dolgozni”.

nagypal_2.jpg

A rendszerkritikus színházról elmondta, a direkt politizálást plakátszerűnek érzi, érdemesebb rendszerszintű problémákkal foglalkozni. A mai magyar helyzetről így vallott: „Mérhetetlenül elkeseredett vagyok. Olyan gyalázatos állapotba került a társadalmunk, hogy attól félek, ha változna is a politikai helyzet, s most azonnal több mint 9 millióan nekiállnánk, hogy megjavítsuk a közállapotokat, akkor is tíz évre lenne szükség hozzá”.

Nagypál Gábor beszélt még arról is, hogyan került a kőbányai alagútrendszerbe a most bemutatott Peer Gynt, milyen játszani a Stúdió K kis terében, és hogy mi Bakfitty című előadásuk fő kérdése.

A teljes interjú a HVG 2017. június 8-i számában olvasható.

süti beállítások módosítása