Szövetséget hozott létre öt erdélyi magyar színház

A temesvári, a szatmárnémeti, az aradi, a székelyudvarhelyi és a nagyváradi színház lépett egymással szoros szövetségre.

Az érintett határon túli teátrumok június 15-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban tartott sajtótájékoztatón jelentették be a Magyar Színházi Szövetség megalapítását.

sajtotaj2.jpgBalázs Attila, Bessenyei Gedő István, Cvikker Katalin és Nagy Pál a sajtótájékoztatón

A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) létrehozását öt színház képviselője kezdeményezte: Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója (a szövetség elnöke),  Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója (ügyvezető elnök), Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója (belkapcsolatokért felelős alelnök), Nagy Pál a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója (külkapcsolatokért felelős alelnök)  és Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója (titkár).

A szövetség megalapításának alapvető célja, hogy keretet biztosítson a színházak szakmai együttműködésére, közös terveik megvalósítására, érdekeik képviseletére, illetve az intézményeiket együttesen érintő problémák megoldásának keresésére.

Terveik között szerepel a színházak művészszemélyzetének támogatása, közös programok és események szervezése (színészbörzék, workshopok, előadáscserék formájában), fiatalok, pályakezdők illetve idős művészek támogatása (juttatások, díjak, ösztöndíjak formájában).

A közeljövőben, 2017 őszétől szakmai együttműködési program indul a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel, amelynek keretében három alkalommal 2-3 napos workshopokat szerveznek a színházak technikai személyzete számára Nagyváradon, Hosszabb távon színházi találkozó megszervezését, közös workshopok és produkciók létrehozását is tervezik.  

Az alapítók fontosnak tartják kijelenteni, hogy ez a szövetség nem fedi le a teljes erdélyi színházi szakmát, a MASZIN jelen pillanatban kizárólag ennek az öt színháznak a szövetségét jelenti, amely ugyanakkor nyitott más professzionális színházi intézmények és társulatok számára is.

A MASZIN hamarosan önálló arculattal és saját honlappal is jelentkezik.

(Forrás: MASZIN)

süti beállítások módosítása