Állva ünnepelte a pozsonyi közönség a Vígszínház társulatát

Hatalmas sikerrel játszotta a Vígszínház Nádas Péter Találkozás című darabját az Eurokontext fesztiválon.

A Vígszínház társulata is meghívást kapott Eurokontext Fesztiválra Pozsonyba. Június 15-én délelőtt egy a színház szerepét kutató kerekasztal beszélgetésen vett részt Eszenyi Enikő, Mátrai Diána dramaturg pedig fiatal drámaíróknak tartott előadást. Este Nádas Péter Találkozását Eszenyi Enikő rendezésében játszotta a társulat. 

tal2.JPGBörcsök Enikő és Király Dániel a Találkozás előadásában (fotók: Toldy Miklós)

Mi a színház szerepe napjainkban, hogyan reagál a színház a társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai változásokra a világban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a fesztivál egyik szakmai beszélgetésének keretében Eszenyi Enikő. A kerekasztal beszélgetésen a Vígszínház igazgatója mellett Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, Miroslav Marcelli filozófus, Jana Binder, a Goethe Intézet antropológusa, Dasa Ciripova szlovák színművész és Jan Klata szlovák dramaturg vett részt. 

Délután a fesztivál fiatal drámaíróinak rendezett kreatív workshopon Mátrai Diána, a Vígszínház dramaturgja tartott előadást a kreatív írásról és Nádas Péter műveiről, Vörös Róberttel közös tanulmányát adta elő. Nádas Péter a magyar és európai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, művészeti életünk meghatározó intellektusa. Találkozás című drámáját 1979-ben írta, ősbemutatója 1985-ben volt a Pesti Színházban. 2015 ősze óta újra láthatja a Pesti Színház közönsége Börcsök Enikő és Király Dániel főszereplésével, Eszenyi Enikő rendezésében. Nádas hangja és írói stílusa utánozhatatlan, egyedülálló a magyar drámairodalomban. Sem követője, sem elődje nincs különleges drámai látásmódjának, és a kortárs színháznak feladata őt újra és újra felfedezni. 

tal_9.JPGBörcsök Enikő, Király Dániel és Tar Renáta

Az előadást június 15-én este láthatta a Szlovák Nemzeti Színház nagyszínpadán az Eurokontext fesztivál közönsége, Eszenyi Enikő rendezése után állva ünnepelték a pozsonyi nézők a Vígszínház társulatát. A Találkozást követően a nézők az alkotókkal beszélgethettek, Eszenyi Enikő rendezővel, valamint Börcsök Enikővel és Király Dániellel, Péter Kovač, a Szlovák Nemzeti Színház dramaturgjának moderálásával. „A múlt feldolgozásában segít Nádas Péter katartikus, múlttal szembesítő alkotása, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete. A két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le” – mondta Eszenyi Enikő. „A cél azonban nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is. 

A Szlovák Nemzeti Színház legközelebb ősszel, Esterházy  Péter Mercedes Benz című darabjával lép a Pesti Színház színpadára.

(Forrás: Vígszínház)

Kapcsolódó cikkek

Mi a színház feladata? - Évadot hirdetett a Vígszínház
Vígszínházi évadzáró – 694 előadás 193 nap alatt
A Vígszínház díjakkal ismerte el legjobbjait

süti beállítások módosítása