Alföldi Róbert lesz III. Richárd a Radnótiban

A társulati díjak átadása és a leköszönő, illetve a társulathoz érkező színészek mellett a következő évadot is kihirdette a nagymező utcai teátrum.

Sok változás történt a Radnóti Miklós Színház életében az elmúlt évadban. Az igazgató, Kováts Adél első önállóan vezetett évadát rögtön egy arculatváltással indította.  Innovatív elképzelések megfogalmazásával, új irányok kijelölésével újrapozícionálta a Radnóti Színházat. A piros-fehér váltás letisztultsága és a designtudatosság a Magyar Formatervezési Tanács figyelmét is felkeltette, és Design Management Díjra jelölték a színházat.

rad_dijak_brozsek_niki.JPGGazsó György, Pál András, Martin Márta, Martinovics Dorina, Dudás Zsuzsa és László Zsolt (fotó: Brozsek Niki)

Érezhető a visszajelzésekből, hogy a szakma mellett a közönség is szociálisan érzékeny, társadalmi problémákra reagáló színházként tartja számon a Radnótit. Az idei bemutatóik és a repertoárdarabok mellett 11 olyan párbeszéd-eseményük volt, amelyeknek célja az érzékenyítés és a minket körülvevő problémák beemelése volt a közbeszédbe. Az évad kommunikációs hívószava is a beszélgetés volt, nemcsak a meghívottakkal, hanem a társulat színészei egymással is beszélgettek fontos témákról a flyereken, blogon. A SZÓVAL elnevezésű beszélgetés-sorozatukkal egy-egy előadás után közös gondolkodásra hívták az alkotókat és a meghívott vendégeket.

Az évad 200 előadással zárult, 46.626 eladott jeggyel és 97,38%-os látogatottsággal.

Ebben az évadban díjeső volt a Radnótiban, Schneider Zoltán Kaszás Attila-díjat, Őri Rózsa rendezőasszisztens Magyar Teátrum díjat, Csomós Mari Nemzet Színésze címet, Pál András a Téli regében nyújtott alakításáért a Gábor Miklós-díjat nyerte el. Kováts Adél pedig „A legjobb női alakításért járó díjat” kapta meg a POSZTon a színészzsűritől, a Futótűzben nyújtott alakításáért. Ugyanott a társulat tagja, Sodró Eliza a „A legjobb 30 év alatti női színész” díját vehette át, igaz, hogy a díjjal elismert szerepformálása még szombathelyi társulati tagsága alatt született.

Kiosztották idén is a társulat és a közönség szavazatai alapján a lezáruló évad díjait. Így a Radnóti társulata 2016/2017-ben a legjobb színésznőnek járó díját Martinovics Dorinának adta, a legjobb színésznek Pál Andrást tartották, aki egyben a közönség szavazatai alapján a legkedveltebb színész is lett, megosztva László Zsolttal. A KICSI-díjat – a színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtott színész díját Martin Márta és Gazsó György kapta. A színház nem színész dolgozóinak díját a társulat tagjai Dudás Zsuzsa jelmezfelelősnek ítélték. A következő évadban kihirdetett Kaszás Attila-díj három nevezettje közé választották Gazsó Györgyöt.

A RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) drámapedagógiai munkájának köszönhetően 870 diákkal és 120 pedagógussal van aktív kapcsolata a színháznak. Jövőre már egyetemistáknak is indítanak csoportot.

Szávai Viktória és Adorjáni Bálint szeptembertől nem társulati tagként játsszák tovább szerepeiket a Radnóti színpadán. A következő évadban újabb tagok érkeznek a színházhoz, Kaposvárról Kelemen József és Kecskemétről Porogi Ádám.

rad_poszt.JPGSodró Eliza és Kováts Adél a POSZTon elnyert díjakkal (fotó: Rádóczy Bálint)

A következő évadot is bejelentette a Radnóti Színház. Szikszai Rémusz rendezése kezdi az évadot az Ádám almáival, amit Budapesten először láthat színpadon a közönség. A színpadi változat Anders Thomas Jensen filmje alapján készül, amit évekkel ezelőtt nagy sikerrel játszottak a magyar mozik is. A fekete-komédia középpontjában a közmunkára ítélt, neonáci Adam áll, akit a hitbuzgó pap, Ivan megpróbál a jó útra terelni.

Valló Péter most egy kamaradarabot állít színpadra, Tennessee Williams-től az Üvegfigurákat. Az amerikai drámaíró az önéletrajzi ihletésű művét „emlék-játékként” definiálja, amelyben egy háromtagú család reményekkel és illúziókkal teli életét kelti életre.

A Radnóti meghívta a román rendezőt, Andrei Şerbant, aki nem ismeretlen a budapesti közönség számára: 2010-ben és 2012-ben dolgozott már a budapesti Nemzeti Színházban, továbbá számos vendégjátéka látható volt Magyarországon. A budapesti színházi életben jelentős eseménynek számít majd legújabb magyarországi rendezése, a III. Richárd a Radnóti Színházban, amelynek 2018 februárjában lesz a bemutatója. A címszerepre Alföldi Róbert érkezik, aki három rendezés után színészként először lép a Radnóti színpadára.

Az évad utolsó bemutatója egy ősbemutató lesz, Závada Pál Egy piaci nap című regényét alkalmazzák színpadra a Mohácsi testvérek. Závada Pál műve a magyar történelem egy fontos és eddig kevéssé feldolgozott szeletét tárgyalja: a második világháború után vidéken lezajlott, zsidók elleni pogromok témáját dolgozza fel. A regény az elmúlt év egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása volt.

(Forrás: Radnóti Színház, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása