Falnak szaladt a római giccsopera

Apácák jelentették fel a világhírű alkotókkal és sztárokkal beharangozott, Nero című gigantikus rockoperát. Kiderült, joggal.

Nem játsszák többet a Nero császárról szóló rockoperát Rómában, a Palatinus-dombon felállított gigantikus színpadon – számolt be az önkormányzati döntésről a Corriere della Sera pénteki római kiadása.

A június 7. óta tartó előadásokat egy feljelentés miatt kellett abbahagyni, melyet a Palatinus egy kolostorának nővérei tettek. Azt írták, hogy a rockopera producerei nem kaptak engedélyt Róma városától arra, hogy eltérjenek a hangerőt szabályozó előírásoktól.

nero.jpg

A biztonsági szabályokkal kapcsolatban is hiányosságokat állapítottak meg, ezért visszavonták a produkció engedélyét. A legenda szerint Rómát felgyújtó, gátlástalan uralkodóról szóló zenés előadás a kezdetektől fogva heves vitákat váltott ki.

Sokaknak nem tetszett többek között az, hogy a 14 méter magas, 36 méter széles ideiglenes színpadot a Palatinus-domb ásatási területét lefedve állítottak fel, ráadásul a június 7-ei premiert is kétórás késéssel kezdték el.

A kritikusok leginkább giccsoperaként emlegetik, és a jegyeladásokkal sem dicsekedhet a produkció. Kérdéses még, hogy újrakezdődhetnek-e az előadások, amelyeknek turisták tömegeit kellett volna a nézőtérre csábítania.

A darab Nero császár élete 14 évének legismertebb epizódjait beszéli el, az olasz musicalek világából ismert Gino Landi rendezte, zenéjét az Oscar-díjas Luis Bacalov szerezte, a szöveget a kétszeres Grammy-díjas Franco Migliacci írta. A díszletek Dante Ferretti és Francesco Lo Schiavo háromszoros Oscar-díjas tervezőpáros munkái, a jelmezeket a szintén Oscar-díjas Gabriella Pescucci tervezte.

A darabot szeptember 10-ig – hétfő kivételével – minden este, keddtől vasárnapig angolul, szombaton olasz nyelven adták volna elő.

(Forrás: Librarius.hu)

süti beállítások módosítása