Évet zárt a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A június 23-i évzáró - diplomaátadó ünnepséggel véget ért a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2016/2017-es tanéve. 

Az egyetem három Intézetében (Színházművészeti-, Film- és Média, Elméleti és Művészetközvetítő) valamint a Doktori Iskolában a II. félév során összesen 431 hallgató tanult. A diplomaátadón 52-en vehették át BA vagy MA oklevelüket, 4-en kaptak habilitációs oklevelet, 7-en szerezték meg a doktori fokozatot. 

1089.jpgAz 1089 az évad legjobb előadása lett a nézői szavazatok alapján (Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

A korábbi évekhez hasonlóan az egyes szakokra kimagaslóan magas volt a jelentkezések száma. A túljelentkezések aránya több képzési területen is közel ötvenszeres volt. A legnagyobb érdeklődés idén is a színművész szak (582 felvételiző 13 helyre), a film- és televíziórendezés szakra (317 felvételiző 6 helyre) iránt volt, de igen sokan jelentkeztek kameraman, vágó és televíziós műsorkészítő szakra, valamint a második alkalommal meghirdetett rendező asszisztens képzésre.  

Az egyetem mint kulturális helyszín ismertsége olyan események, mint a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál vagy a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál befogadásával (az Ódry Színpad, mint helyszín) erőteljesen növekedett. A február elején első alkalommal megrendezett FACT (Festival  Arts Cinema Theatre)  nemzetközi fesztivál és a mellette párhuzamosan zajló E:UTSA (EUROPE: Union of Theatre Schools and Academies) egyetemi szervezet éves konferenciája az egyetem nemzetközi jelenlétét erősítette. 

brook2.JPGPeter Brook (középen) mesterkurzust tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színházművészeti Intézet legfontosabb szakmai műhelye az Ódry Színpad és a hozzá kapcsolódó kisebb játszóhelyek, ahol a színész és rendező szakos növendékek különböző vizsgaelőadásai mellett lehetőség nyílik saját, hallgatói kezdeményezéssel megvalósuló produkciók létrehozására is. A 2016/2017-es tanévben/évadban 23 bemutató jött létre, melyekből 350 előadás született, amit 16 ezer néző tekintett meg. A jegybevétel az előző évhez képest 15%-kal nőtt.   

Az előadások több jelentős hazai és külföldi fesztiválra kaptak meghívást. Így a növendékek felléptek Nyitrán (Iphigeneia Auliszban), hamarosan Bukarestbe készülnek (A lecke), bemutatkoztak a kecskeméti Szín-Tár-on (1089), a Thealter U21-en (Túlóra), a POSZT-on négy produkcióval (Woyzeck, A rodológia rövid története, Elza k., Túlóra), ahol egyébként a versenyprogramban szerepelt III. Richárdban nyújtott alakításáért Gyöngyösi Zoltán végzős színművész hallgató nyerte a Legjobb 30 év alatti férfiszínésznek járó díjat. A nyár folyamán a növendékek részt vesznek az Ördögkatlan és a Thealter programjában, a Művészetek Völgyében pedig tíz napon át találkozhat a közönség a legjobb előadásokkal az SZFE Globe-ban. 

tulora_kicsi.jpgPálya Pompónia a Túlóra előadásában

Olyan különleges eseményekre is sor került a tanév során, mint a 200 éve született Arany Jánost megidéző 8 órás Versmaraton internetes közvetítése a Költészet Napján, Peter Brook mesterkurzusa, a Monomaraton, ahol egyetlen nap alatt tíz különböző szóló előadást tekinthettek meg az érdeklődők és az évek óta hatalmas érdeklődés mellett zajló Koncert-Találkozó, ahol Bagó Gizella tanárnő hívására jelenlegi és volt hallgatóink adnak nagyszabású koncertet az Ódry Színpadon.

(Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

süti beállítások módosítása