Schilling Árpád: „Hiszem, hogy van még bennünk tartalék”

Miután a Krétakör vezetője korábban az MMA pénzdíjainak visszautasítására buzdította a díjazottakat, a 168 órának adott interjúban fejtette ki a gondolatait.

A Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) a POSZT megnyitóján, vagyis az utolsó pillanatban nyilvánosságra hozott kezdeményezése, hogy a POSZT szakmai díjai mellé idén 250 ezer forintos pénzjutalmakat is mellékelnek, többek számára méltánytalan volt.

Elsőként Schilling Árpád tett közzé egy Facebook-bejegyzést, ami szerint a pénzdíjak elfogadása korrekten működő szakmai szervezetként legitimálná az MMA-t, miközben „az MMA minden, csak nem korrekt”.

schilling_2_ok.jpgSchilling Árpád (forrás: Port.hu)

Ezt követően Bagossy László a POSZT legjobb előadásának díját elnyerő Mesél a bécsi erdő rendezője nevezte politikai provokációnak az MMA pénzdíjainak beemelését. A Hír TV Egyenes című műsorában arról beszélt, hogy ez nem több egy PR akciónál, amivel az MMA olcsón jutott reklámfelülethez, miközben a testület tevékenysége megosztja a társadalmat és a szakmát is. Úgy vélte, ha az MMA valóban támogatni szeretné a POSZTot, akkor nagyobb összeget tett volna bele a fesztiválbüdzsébe és a szervezőkre bízta volna, hogy mire költik.

A Proton Színház, amely a Látszatélet című előadásával két díjat is elhozott a POSZTról, egy nyilvánosságra hozott közleményben az állam által elhanyagolt társadalmi célok támogatására ajánlotta fel az általuk elnyert félmillió forintot.

Schilling Árpád most a 168 órának adott interjút, amelyben részletesen is kifejti a gondolatait a társadalmi ellenállásról és a színházi szakma felelősségéről.

schil.pngAz MMA maga a botrány. Létrehoztak és irtózatos pénzzel kitömtek egy vegetáló akadémiát, amely semmit sem csinált, és terve sem volt rá, hogy mivel foglalkozzon” – mondja el az interjúban a rendező, hozzátéve – „Ha még emlékszünk, volt valaha és névleg még ma is létezik a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Ennek volt tagja a jelentős művészek többsége. Mivel ez utóbbi szabad szellemű emberek közössége, a jelenlegi kormány nem támogatja”.

Ez az in­­téz­­mény egy fiaskó. Én azt várom el minden felelősen gondolkodó művészembertől, hogy ezt az intézményt ebben a formájában ne fogadja el” – fogalmaz az MMA-ról.

Tartok tőle, hogy azok a színházi szakemberek, akik kitalálták és nyélbe ütötték ezt a paktumot a POSZT és az MMA között, többségükben abból indultak ki, hogy maga az MMA nem jó, de ha már van benne pénz, azt jó volna valahogy onnan kiemelni és hasznos célokra költeni” – mondja a pénz elfogadásával kapcsolatban. Úgy véli, hogy akik átveszik a pénzdíjat, azok nem pusztán pragmatikusak, de közben asszisztálnak is egy „szakmaiatlan és erkölcstelen intézmény” legitimálásához.

Schilling Árpád úgy véli, hogy „az MMA egy államinak feltüntetett magánszervezet, az állami vagyon meghekkelése, ugyanolyan hamisság, mint a Civil Összefogás Fórum, az Országos Roma Önkormányzat, a Köznevelési Kerekasztal és társaik. Az ilyen képződményekkel szemben minden korrekt szakembernek kritikusnak kell lennie, és keresnie kell az eszközöket, amelyekkel „kijavíthatja” a kormány szándékos károkozását”.

De vajon van-e a színházi szakmában elegendő ellenállási tartalék – kérdezi a riporter. „Azért tettem közzé a felhívást, mert hiszem, hogy van még bennünk tartalék” – hangzik Schilling válasza.

A 168 órán megjelent interjúból az is kiderül, Schilling Árpád mi alapján nevezi „autoriter, antiszemita bolondnak” Fekete Györgyöt, az MMA elnökét, mit gondol a polgári engedetlenségről és szerinte mire lenne szükség a helyzet megváltoztatásához.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Mostantól pénzjutalom is jár a POSZT-díjakkal
Schilling Árpád: „Az MMA igazából egy nyugdíjasotthon”
Bagossy László: „Az MMA pénzdíjai a POSZTon politikai provokáció”
A Proton Színház nem magára költi a POSZTon kapott MMA pénzdíjakat

süti beállítások módosítása