Keszég László szerint az ideológia csatározások gátolják a szakmai munkát

A Teátrumi Társaságot és Keszég Lászlót, a  Színházi Társaság elnökét kérdeztük az MMA pénzdíjáról a POSZTon, és az ezzel kapcsolatos botrányízű helyzetről. 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a POSZT szakmai díjai mellé idén 250 ezer forintos pénzdíjat ajánlott fel, amelyről a nyilvánosságot és a résztvevőket csak a fesztivál megnyitóján tájékoztatták. Ez a lépés a színházi szakma egy részében ellenérzéseket váltott ki.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője a POSZT után nyilatkozatot tett közzé, amely szerint a pénzdíjak elfogadása korrekten működő szakmai szervezetként legitimálja a testületet, amely szerinte „minden, csak nem korrekt”. Nem sokkal később Bagossy László, a POSZT Legjobb rendezésének díját elnyerő Mesél a bécsi erdő rendezője egyenesen politikai provokációnak nevezte a pénzdíjak bevonását a fesztiválba. Úgy vélte, hogy ha a „mind a szakmát, mind a társadalmat megosztó” testület ezzel csupán reklámfelületet vásárolt magának olcsón. A két szakmai díjat is elnyerő Látszatélet című Proton színházi előadás alkotói elhárították a pénzdíjakat és az állam által elhanyagolt társadalmi csoportokkal foglalkozó alapítványoknak ajánlották fel.

keszeg_laszlo_bujdos_tibor_boon_hu.jpg                                Keszég László (fotó: Bujdos Tibor / boon.hu)

A POSZT két szakmai tulajdonosát, a kezdetektől a POSZT élén álló Magyar Színházi Társaságot és a 2012-ben tulajdonosi jogokat szerző Magyar Teátrumi Társaságot kérdeztük az MMA pénzdíjai és a kialakult helyzet kapcsán.

A Magyar Teátrumi Társaság örömmel üdvözli az MMA pénzdíjainak megjelenését a POSZTon: „Örülünk, hogy a legjobb magyar színházi előadások alkotói immár pénzdíjban is részesülnek a POSZTon. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a pénzdíj évről-évre nagyobb legyen!” – fogalmazták meg álláspontjukat. A pénzdíjak kapcsán kialakult helyzetet nem kívánták kommentálni.

Keszég László, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) elnöke elmondta, noha az MSZT megvitatta a kérdést legutóbbi elnökségi ülésén, hivatalos álláspontot egyelőre nem alakított ki. Nem sikerült konszenzusra jutni, lévén a szervezeten belüli vélemények a közbeszédben is jelen lévő határvonalak mentén rögzültek, 

Keszég László személyes véleménye szerint az MMA anyagi hozzájárulása a díjakhoz nem politikai provokáció. Elmondta, hogy a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében  konszenzusra jutottak a pénzdíjjal kapcsolatban, mindannyian úgy vélték, hogy az emeli a szakmai díjak értékét. Az MMA már korábban is mellékelt pénzösszeget az általa adott díj mellé, a tanácsadó testület többi tagjának a kérésére alakult ki a jelenlegi megoldás, amely szerint minden díjazott azonos összeget kap.

Keszég László úgy véli, hogy az MMA eredettörténete és a mostani szituáció két külön történet. Nem lehetséges visszalépni abba az időbe, amikor nem létezett még a testület. Jelenleg létezik, és a mostani kulturális rendszerben komoly, költségvetésből származó pénzösszegek felett rendelkezik. Véleménye szerint ebből kell és lehet kiindulni. Emlékeztetett arra, hogy több szakmai és civil szervezet is pályázik az MMA-nál és a fiatalok egyáltalán nem foglalkoznak a testület politikai előtörténetével. Úgy véli, akkor lehet majd előrelépni például a POSZT kapcsán is, ha az ideológiai előfeltevések és csatározások helyett szorosan vett szakmai kérdésekkel tudnának foglalkozni. 

Meglepte, hogy bizonyos kritikusok szítják az indulatokat az ideológiától mentes együttműködés ellen, és ennek nyomán kompromisszumképtelen, szélsőséges vélemények jelennek meg mindkét oldalon. Ez nagyban nehezíti a szakmai munkát. Annak idején, a megosztottság mélypontján lett a MSZT elnöke, egyben a POSZT akkor alakult tanácsadó testületének a tagja. Úgy gondolja, hogy az akkori helyzet jó irányba kezdett változni, de most ismét megakadni látszik ez a folyamat. Az MSZT akkor minden tagszínházát megkérdezte, hogy szerinte legyen-e POSZT, ők pedig azt mondták, hogy kell POSZT. Márpedig ahhoz együttműködés szükséges. Keszég László véleménye szerint, ha nem lehet továbblépni a pontról, ahol jelenleg megrekedni látszanak a felek, akkor talán érdemes lenne akár szüneteltetni is a színházi találkozót. 

süti beállítások módosítása