Meghalt Schubert Éva

86 éves korában hunyt el a Kossuth-díjas színésznő, rendező, színházpedagógus.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala sajtóközleményben tudatta a gyászhírt.

Schubert Éva kényszerből lett színész, mivel nem vették fel az egyetemre, arra hivatkozva, hogy apácáknál nevelkedett. 1949-ben kitüntetéses érettségije ellenére nem tanulhatott tovább. Gyors- és gépírást tanult, majd gépírónőként helyezkedett el.

sch_kepmas_hu.jpg                                Schubert Éva (forrás: kepmas.hu)

Felvételizett esti tagozatra a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1955-ben szerzett diplomát. Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották, de mivel Aczél György nyíltan nem kedvelte művészetét, nem alakíthatott nagyobb főszerepeket. Több nyelven is beszél: németül, angolul, franciául és latinul. Több alkalommal rendezett is az utóbbi években. Adjunktus a Zeneművészeti Főiskolán, valamint Gór Nagy Mária színiiskolájának is tanára volt.

A kiváló magyar színművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért, a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításáért, a fővárosi színházakban folytatott több évtizedes színészi pályája elismeréséül kapta meg 2008-ban a Budapest díszpolgára elismerést. A Főváros és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak. Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti” – írta a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala az Indexnek eljuttatott közleményében.

(Forrás: Index, Wikipédia)

süti beállítások módosítása