Egy Zsótér rendezéssel és két határon túli előadással finisel a Shakespeare Fesztivál

Utolsó három napjához érkezett az idei Shakespeare Fesztivál Gyulán. A kínálat: III. Richárd, a 66. szonett és a Tévedések vígjátéka.

A fesztivál idei saját bemutatója Kulcsér Noémi Szentivánéji álom című koreográfiája volt július 7-én, amelyben a mai táncszínház nyelvén elevenedtek meg Shakespeare alakjai.

Sajátos színházi élményt kínált a többszörös UNITER-díjas Gavriil Pinte rendezése, aki Lear történetét dolgozta fel Az éjszaka szívében címmel. A rendező leginkább arról nevezetes, hogy a hagyományos színházi tértől eltérő, szokatlan helyszíneket választ  a produkció bemutatására. A látványos díszletet Gyulán egy Középiskola Kollégiumának udvarára építették fel. A nézők két oldalt lelátókon ültek, a színészek közöttük játszottak, síneken, talpfákon, két oldalról közlekedő nyitott kocsikon.

gyula_kiss_zoltan.jpgAz éjszaka szívében (fotó: Kiss Zoltán)

A fesztivál egyik színházi érdekessége szintén a Lear király történetéből indult ki, egy izraeli előadás, a The Bastard’s story öt színésszel és öt bábbal mutatja meg Shakespeare drámáját.

Ami pedig a közelmúltat követő jelent és a közeljövőt illeti, ma a Maladype Színház III. Richárdjával folytatódik a fesztivál, Zsótér Sándor rendezésére azonban már nem lehet jegyet kapni.

ric_toldy.JPGBalázs Zoltán a III. Richárdban (fotó: Toldy Miklós)

temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a 66. szonettet dolgozza fel Kokan Mladenovic rendezésében. Az alkotók drámaian mutatják be, hogy bár az idők változnak, a vágyak, az érzelmek, a jóság és gonoszság örökkévaló. Az előadás július 15-én, vagyis holnap este látható az Erkel Ferenc Művelődési Házban.

A fesztivált a Harag György Társulat Tévedések vígjátéka című előadása zárja. A rendező Bocsárdi László, akinek a rendezéseivel már többször találkozhattunk a Shakespeare Fesztiválok történetében. Az előadás július 16-án, vasárnap este látható a Tószínpadon.

Nem marad el a szakmai konferencia sem, szombaton 11 órakor kezdődik a Mogyoróssy Városi Könyvtárban. Az előadók között lesz többek között dr. Fabiny Tibor (irodalomtörténész professzor, a Magyar Shakespeare Bizottság elnöke), Almási Zsolt (egyetemi docens, PPKE) és Dobre-Kóthay Judit Uniter-életműdíjas díszlet- és jelmeztervező.

A Shakespeare Fesztiválon 16-20 éves fiatalok feldolgozó beszélgetéseken vettek részt Nagy András drámaíró, egyetemi docens irányításával, valamint egy workshopon, ahol Kovács Vanda színésznő vezetésével egy Shakespeare vígjáték, a Markancos Kata egyes jelenetein dolgoztak. A fiatal alkotók szombaton mutatkoznak be, délután 5 órakor a Vár körül.

Itt olvasható egy interjú Varga Mariannával, a Gyulai Várszínház jelenlegi ügyvezetőjével - a Gedeon Józseffel való korábbi közös munkáról és a jelenlegi gyulai évadról. 

(Forrás: Shakespeare Fesztivál)

süti beállítások módosítása