Izraeli turnéval indítja az újjászületés évadát az önálló Pécsi Balett

Augusztus elején a 30. jubileumi Karmiel Fesztivál meghívására Izraelbe utazik a Pécsi Balett társulata. A turné keretében öt városban mutatják be Carmen-koreográfiájukat. 

Az elmúlt 56 év alatt 28 országban járt a Pécsi Balett, Izraelben most turnéznak először. A társulat holnap hajnalban indul Izraelbe, de már az őszi turnét készítik elő. A teljes októbert Mexikóban töltik. 

c031.jpgUjvári Katalin a Carmenben (fotók: Mihály László)

Ez év januárjától vált önállóvá a korábban a Pécsi Nemzeti Színház táncegyütteseként működő Pécsi Balett. „Sokszor hangsúlyoztam, hogy a Pécsi Balett önállósodása tánctörténeti, színháztörténeti esemény. Valójában most kezdem-kezdjük felfogni, hogy ez mit jelent. Most már tényleg szabadon teljesíthetjük missziónkat, utazhatunk, a tánc univerzális nyelvén képviselhetjük városunk és hazánk kultúráját, művészetét itthon és a nagyvilágban. A nagy szavak mögött immár tények sorakoznak. Az önállósodás hírére azonnal számos meghívást kaptunk, az izraeli turnét már február óta készítjük elő impresszáriónkkal. Fantasztikus boldogság látni, hogy telik a naptárunk… a legnagyobb örömömre végre leköthetek előadásokat, turnékat akár egy-két évre előre is. Hihetetlen…” - nyilatkozta az önállóvá válás kapcsán Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.  

c030.jpgCarmen

Új bemutatójuk A makrancos hölgy, amely szeptember 15-én a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitóelőadása lesz. A Shakespeare-komédia táncszínházi változatát a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban hozzák létre. A koreográfus Földi Béla, a Budapest Táncszínház művészeti vezetője.

 (Forrás: Pécsi Balett, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Nagyobb művészeti és gazdasági autonómiát vár a Pécsi Balett az önálló működéstől
Az újjászületés évadát hirdette meg a Pécsi Balett

süti beállítások módosítása