A kormány színházakat is hátrányosan érintő plakáttörvényét módosítaná a Párbeszéd

A törvényt a Jobbik kormánykritikus plakátjai ellen találták ki és léptették érvénybe, nem számolva a pártpolitikán kívüli következményekkel.

Még júniusban fogadta el a Parlament azt a hirtelen jött törvénymódosítást, amely szerint nem adható árkedvezmény olyan hirdetőnek, akinek az éves állami támogatása eléri az összes bevétel felét. A kormánypárt nem titkolt célja az volt a törvény módosításával, hogy megakadályozza, hogy a Jobbik kormányt és a hozzá közelálló közszereplőket kritizáló plakátokkal árassza el az országot Simicska Lajos mahires tábláin.

hirdetooszlop.jpgA 2016-os módszer: a Főváros tavaly elvitette a Simicska érdekeltségébe tartozó hirdetőoszlopokat

Ahogy ez az expressz sebességgel végigtolt és kizárólag politikai hasznot célzó törvénymódosításoknál törvényszerű, a jogszabály nem volt tekintettel a járulékos következményekre. A kulturális intézmények közül ugyanis sok működik állami támogatásból, ráadásul ezeknek az intézményeknek a költségvetése elég kicsi ahhoz, hogy ne tudjanak rendes piaci áron reklámfelületet vásárolni. Eddig a listaárak alatti hirdetőfelületekkel meg tudták tenni, hogy szerény módon bár, de jelen legyenek a plakáthelyeken, azonban a törvény ezt a lehetőséget elvette tőlük.  A 444.hu például korábban arról számolt be, hogy az egyik belvárosi színháznak a korábbihoz képest ötszörös árat kellett volna fizetnie a plakáthelyekért, ami a színház költségvetése miatt egyszerűen lehetetlen.

Ezt a helyzetet orvosolná a Párbeszéd tervezett törvénymódosító javaslata, amely azt célozza, hogy a színházakat vegyék ki a vonatkozó jogszabály hatálya alól – közölte az MTI-vel Barabás Richárd, a párt politikusa.

(Forrás: MTI, 444.hu, Index, XI. kerület. ittlakunk.hu, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása