Spinoza Zsidó Fesztivál tizenötödször

A fesztivál specialitása, hogy egy időben, egy helyen a zsidó kultúra szinte valamennyi aspektusa: színház, film, kabaré, irodalom, koncert, opera és tudomány egyaránt jelen van.

A Spinoza Színház immár tizenötödször szervezi meg szeptemberi zsidó fesztiválját, idén szeptember 9. és 24. között. 

Az idei fesztiválon a zenés játékok dominálnak. Ebből a műfajból négy saját produkciót is láthatnak a fesztivállátogatók a Spinozában. A Karády Katalinról szóló zenés játék (A Díva!) premierként kerül bemutatásra, emellett a Frida, a Spinoza & Rembrandt és a Poppera (Popper Péter) is szerepel a fesztivál kínálatában. 

herzl-spinoza.jpgGyabronka József és Makranczi Zalán a Herzl előadásában (fotó: Véner Orsolya)

Királyhegyi Pál, külföldről sietett haza, nehogy lekésse az auschwitzi gyorsat. Keserédes életéről szóló monodrámája, az Első kétszáz évem az idei fesztivál másik fontos premierje. A Herzl című dráma azért kerül a programba, mert a Spinoza Színházban ez az utóbbi évek egyik legsikeresebb és legtanulságosabb drámája. 

Az idei fesztiválon a szokottnál nagyobb hangsúlyt kapnak az a filmek. A magyar zsidóság életéről szóló filmsorozat első hét részét már az eddigi fesztiválokon is láthattuk. Az idei fesztiválra három új rész készült, ami a magyar zsidóság háború utáni életét mutatja be. Egy filmen keresztül betekintést kapunk továbbá a Weiss Manfréd család életébe. Egy további film-premierben a zsidó közösségek életét kísérő régi, több száz éves kántordallamokat hallhatunk.

frida_puskel.jpgHábetler András és Herczenik Anna a Frida előadásában (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu) 

Az előadások sem maradhatnak el a fesztiválról. Idén Heller Ágnes, Gábor György és Ungvári Tamás és az ő gondolataik lesznek a vendégek. Ami pedig a humort illeti, megtudjuk, hogy a zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora (persze, hogy az Örökkévalónak!) és arról is képet kapunk, hogy Karinthytól napjainkig kik voltak a legnagyobb zsidó humoristák. 

A 18 programban 78-an működnek közre, ebből álljon itt most csak néhány: Gyabronka József, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Herczenik Anna, Klein Judit, Makranczi  Zalán, Müller Péter, Szakcsi Lakatos, Fellegi Balázs, Derzsi György, Masa Tamás. A többi 60 név pedig a fesztivál kétnyelvű programjában olvasható. 

(Forrás: Spinoza Színház)

süti beállítások módosítása