Hogyan lehetünk bohócok?

Senki nem szeret nevetségessé válni, hacsak éppen nem a nevettetés a célja. Szeptembertől kétéves iskolai képzésben készülhetünk fel erre a mesterségre.

2017 szeptemberétől kétéves, nappali tagozatos bohócképzés indul érettségizett fiatalok számára a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában. Noha folyamatosan volt lehetőség bohócmesterséget tanulni Magyarországon, közel harminc éve nem volt mód komplex képzésben, vagyis kifejezetten bohócosztály keretén belül elsajátítani a tudnivalókat. Augusztus 21-ig várják a jelentkezőket.

01.jpgFotó: Michael Loccisano / Getty Images

A képzés olyan bohócok felkészítését tűzte ki célul, akik a hazai és a nemzetközi cirkuszporondokon és színpadokon, vagy akár az utcán is megállják a helyüket. A bohócmesterség és a pantomimes technikák mellett a képzésben helyet kapnak más, a humort is eszközül használó előadói formák, a vizuális komédia, a slapstick, a kómis és a színészmesterség is. A képzésben nagy hangsúlyt kap a mozgásművészet és a zene, így lehetőség nyílik a zenebohóc irány alapjainak elsajátítására is. 

Az induló osztály vezetőtanárai Méhes Csaba pantomim művész és Greifenstein János bohóctréner. Méhes Csaba a színházba járók számára is ismerős lehet. A hazai és nemzetközi vizuális komédia kiemelkedő alakja. Szólóban, duóban és csoportban is legendás produkciók kötődnek a nevéhez. Olyan formációkban dolgozik, mint például a Méhek vagy a Méhes Csaba és a Brass in the Five. Munkásságát több díjjal is jutalmazták világszerte. Kairóban elnyerte a Legjobb Férfiszínész díját, és legutóbb Odesszában a Komediada Nemzetközi Bohóc- és Pantomimfesztivál Grand Prix díját.

boh.jpg               Méhes Csaba és Greifenstein János (forrás: MACIVA)

Greifenstein János tizenöt évig volt a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetője, tagja volt annak a szakcsoportnak, amely tíz országot magába foglaló egységes bohócdoktori képzést dolgozott ki. Akkreditált oktatója a Bécsben működő International School of Humour iskolának. Az elmúlt években a hazai workshopokon kívül tanított Szlovákiában, Csehországban és Németországban. Missziójának tekinti a bohócmesterség kutatását és rangjának emelését Magyarországon.

A javarészt gyakorlati képzésben a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola tanárai biztosítják az eszközszintű felkészülést, és lehetőséget biztosítanak az egyéb artista (pl. akrobatika, zsonglőr, tánc...) szakokban való jártasság megszerzésére. A legjobb hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz előadásaiban, rendezvényein szerezzenek gyakorlatot.

izraeli12.jpgForrás: MACIVA

A felvételi követelményekről és egyéb részletekről a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola honlapján lehet tájékozódni. Az iskolában szervezett egyéb, érettségire épülő felnőttképzésekről itt olvashatnak.

A Cirkuszművészet rovat támogatója a Fővárosi Nagycirkusz.

süti beállítások módosítása