Rómeó és Júlia, valamint a maffia a Nagycirkuszban

A Lúdas Matyi, illetve a Rómeó és Júlia történetét szólaltatják meg a cirkusz nyelvén a Fővárosi Nagycirkusz produkciói  októberben.  

Shakespeare jól ismert szerelmes története, a Rómeó és Júlia tavaly májusban került fel a Fővárosi Nagycirkusz repertoárjára. A produkció a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-Művészeti Szakgimnázium vizsgaelőadásaként született meg. A korszakban, amelyben ez a Rómeó és Júlia játszódik, nincs helye a szerelemnek, csak az öldöklésnek. A megbékélés helyett itt bosszú, a csönd helyett csak üvöltés várható. A kérdés nélkül való szerelmet maga alá gyűri a birtoklási vágy, s a történet főszereplőinek élete elbukik családjaik háborúskodásában. Rómeó és Júlia egy villanásnyi időre téren és időn kívül kerülnek és találkoznak a határtalan szerelemmel.

rom_2.jpgRómeó és Júlia (fotók: Fővárosi Nagycirkusz)

Mindössze ötnapos történetük a mennyet és poklot is elhozza nekik, de a harag, a két gazdag maffiacsalád dühödt indulata végül maga alá gyűri és halálba kergeti a tragikus sorsú szerelmeseket. A hetvenperces előadás a cirkuszművészet és a fizikai színház eszközeivel jeleníti meg a maffia környezetbe helyezett veronai történetet.

Ezeket az előadásokat is kísérő foglalkozás: a rendhagyó irodalomóra keretén belül Magyarország legnevesebb Shakespeare-szakértői, egyetemi professzorok, színházi rendezők és dramaturgok mondják el gondolataikat.

A produkció október 2. és 6. között szerepel a Fővárosi Nagycirkusz műsorában, minden nap délután 3 órai kezdettel. Az előadásokra itt tudnak jegyet váltani az érdeklődők.

                 Rómeó és Júlia / Az előadásfotók a képre kattintva tekinthetők meg!

A színházi elemeket is játékba hozó cirkuszi produkciók felé tavaly októberében tette meg az első lépést a Fővárosi Nagycirkusz. Ekkor mutatta be Fazekas Mihály Lúdas Matyiját. A Lúdas Matyi a cirkuszban című produkciót elsősorban általános iskolás diákok számára hozták létre, hiszen Fazekas Mihály művével már 6. osztályban találkoznak a diákok.

Az előadás egyszerre merít az eredeti műből, a magyar népmesei motívumokból és fogalmaz meg választ korunk fontos kérdéseire. A produkció hangulatokkal, érzésekkel és erős szimbólumokkal jeleníti meg a történetet és üzenetét, melyben – az eredeti történettől eltérő módon – szerepet kap az alázat, a bizalom, az egymásra figyelés, az egyensúly, a szorgalom, a szelídség, a belső tisztaság, a hűség és végül a megbocsátás és az irgalom is. „Csupa olyan erény, amelyek a cirkusz világában alapvetőek és természetesek, amelyek nélkül nem képzelhető el igazi cirkusz, és melyeket így, a cirkusz nyelvét használva könnyen át tudunk adni a közönségnek” – olvasható a színlapon.

                 Lúdas Matyi / Az előadásfotók a képre kattintva tekinthetők meg!

Idén októberben az előadások után interaktív, játékos rendhagyó órák is társulnak a produkcióhoz: a biológiaórákon a gyerekek megismerkedhetnek a háziállatokkal és a felelős állattartásról is szó esik. A nagyobbakat rendhagyó irodalom- és matematikaóra várja.

Az előadás október 11. és 23. között látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Az előadások kezdési időpontja és jegyvásárlási lehetőség innen érhető el.

 

(Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

süti beállítások módosítása