Góbi Rita táncos-koreográfus Arany Érdemkeresztet kapott

Góbi Rita azon kevés koreográfus egyike, akit korábban a klasszikus ízlésű Táncszövetség és az innovatívabb szemléletű Lábán-díj kuratóriuma is elismert.

A táncos-koreográfus „egyedi stílusteremtő képességével a kortárs táncművészetet gazdagító, elhivatott művészi munkája elismeréseként” nyerte el a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

gobi3.jpgGóbi Rita a Reptében előadásában (fotók: Mészáros Csaba)

Góbi Rita táncművész, koreográfus, táncpedagógus a táncnyelv sajátos részét kutatja. Vajdaságban, Újvidéken született, itt kezdte tánctanulmányait is, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott. Olyan külföldi rezidenciaprogramokon vett részt, mint az amerika OMI DANCE Residency, a Visegrádi Alap VARP ösztöndíjasa volt, a cseh SE.S.TA-KoresponDance alkotói támogatásában is részesült.

Pályáját a Pécsi Balettnél kezdte, majd „betáncolta” a független táncszcénát is (pl. táncolt a Bozsik Yvette Társulattal, Szabó Réka Tünet Együttesével, az Andaxínházzal, a Természetes Vészek Kollektívával, a Duda Éva Társulattal). Epizódszerepeket is kapott jatékfilmekben (pl. szerepelt Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című filmjében). 2006-ban megalapította a Góbi Rita Társulatot, jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatos tanára, emellett Magyarországon és külföldön tart rendszeresen workshopokat. Több teljes estés koreográfiát alkotott meg, az utóbbi években külföldi partnerekkel.

gobi1.jpg

Góbi Rita játszik az energiával, a testrészek külön mozgatásával, szereti a repetitív, miniatűr mozgásokat, és azt is, ha a közönség el tud mosolyodni. Felnőtt- és gyermekelőadásai mindig személyes témából indulnak ki. Sokszor dolgozik élő zenével és munkájába rendszeresen bevon, más non-verbális művészi terület alkotóit is. Munkáját a kísérletezés, a precízen kidolgozott koreográfia jellemzi.

Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés.  Alkotásmódját meghatározza az analitikus gondolkozás, a hűvös és szikár, de egyben futurisztikus tónus is. A koreográfiai az ösztönös, monoton és az ismétlődő miniatűrmozgásokból kibontakozó test- és állapotváltozások összehangolásából ered, mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódódnak át. 

gobi2.jpg

Eddigi munkásságát a Veszprémi Táncfesztivál "Pro Futuro" díjával, az Orkesztika által szervezett Szólótáncfesztiválon a legjobb szóló koreográfusnak járó elismeréssel díjazták. 2009-ben a Belgrádi Miniature Fesztivál közönségdíjasa volt. 2014-ben az Elle Young Talent Award jelöltjei között volt, kétszer volt Fülöp Viktor ösztöndíjas. 2015-ben a Táncszövetség által Kortárs Tánc kategóriában átadott Évad Legjobb Táncosnőjének járó díjat kapta meg, a Krakkói 3...2...1...Tánc Fesztivál második helyezés hozta el, a Kölni SoloDuo Fesztiválon pedig a legjobb szóló díjjal jutalmazták. Az Andrea Miltnerovával és Jan Komárekkel közösen létrehozott Ellenpont című koreográfiáját legutóbb Lábán Díjra nominálta a kuratórium. Reptében című koreográfiája elnyerte a 2017-es valenciai Festival 10 Sentidos különdíját.

(Forrás: Góbi Rita honlapja, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Pallai Mara Ezüst Érdemkeresztet kapott
Lábán-díj tizenkettedszer

süti beállítások módosítása