Szezonzáró hétvége a Kultkikötőben

A több mint kétszáz programot felvonultató fesztivál három különleges színházi és zenés estével búcsúztatja a nyarat. 

Az Egy őrült naplója a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület  (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre Bodó Viktor rendezésében. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban, rá épült a Katona József Színházbeli híres Ledarálnakeltűntem is, amely érdekes párhuzamként szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be.

orult_toldy_miklos.jpgKeresztes Tamás az Egy őrült naplója előadásában (fotó: Toldy Miklós)

Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2017-ben is ugyanolyan aktuális. Az előadás a legjobb monodráma és a legjobb alakítás díját is elhozta a MOST FESZT-ről, a 2016-os Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál kritikusok díját is elnyerte. Balatonföldváron augusztus 24-én, csütörtökön este látható a Kultkikötőben. 

A Kecskeméti Katona József Színház Tied a világ! című előadása augusztus 25-én, pénteken este érkezik a balatonföldvári Kultkikötőbe. Egy lakásavató bulit megrendezni nagy büszkeség, nagy öröm, nagy munka… és még nagyobb csalódás, ha a meghívottak nagy része el sem jön! Ám főhőseink dalra fakadnak és a nehezen induló összejövetelt egyszeriben fergeteges koncertté változtatják. Felcsendülnek a Táncdalfesztiválokról jól ismert, a számos kis- és nagylemezt kiadott, fiatalok ezreinek reményt, utat, életre szóló élményeket adó, legendás Illés-együttes dalai, ráadásul valami egészen elképesztő varázslat is történik ezen az éjszakán. Szente Vajk rendezésében többek között Szemenyei János, Dobó Enikő és Aradi Imre lép a Kultkikötő színpadára. 

tied_walter_peter.jpgDobó Enikő és Szemenyei János a Tiéd a világ! előadásában (fotó: Walter Péter / Kecskeméti Katona József Színház)

Schell Judit színművésznő és László Boldizsár operaénekes első közös koncert programja egy igazi kuriózumot ígér A Nő illata – Nyár, Tangó, Szerelem címmel augusztus 26-án, szombaton este. A Kultkikötőben ezen az estén tangó és latin stílusban felcsendülnek olyan jiddish és egyéb slágerek, amelyek a két művész stílusában új értelmet kapnak. Schell Judit és László Boldizsár különleges pályaútja most egy új műfajban keresztezi egymást, amikor már kipróbálták magukat a színház, az opera, vagy a tánc világában. Schell Judit versenytáncos, László Boldizsár könnyűzenei (Cotton Club Singers) múltja olyan elegyet képez majd a kettejük jelenlegi pályájával, ami mindenképp kihagyhatatlan az újdonságot keresők számára. 

A Mesés Kikötő Balatonföldváron szombaton és vasárnap a Levendula királylánnyal, valamint Helka és Kelénnel várja a legkisebbeket. 

További információ a Kultkikötő honlapján található.

(Forrás: Kultkikötő)

Kapcsolódó cikkek

„Gogol műve a mindenkori emberről szól” – Interjú Keresztes Tamással
Keresztes Tamás: „Fantasztikus volt belekóstolni a díszlettervezésbe”
„Hogy mondjanak neki egy jó szót...” - Keresztes Tamás
Keresztes Tamás és az Egy őrült naplója tarolt Tatabányán

süti beállítások módosítása