Jubilál a Frankenstein-terv és a Szégyen

A külföldi vendégjátékok mellett ősszel a Proton Színház több előadása is látható lesz hazai közönség előtt.

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2007. október 15-én az Orczy-kertben felállított konténerben tartott először castingot F. Viktor (Rába Roland) a Frankenstein-terv című színdarabban. Az azóta elmúlt 10 évben Mundruczó Kornél rendezése látható volt többek közt Athénban, Bécsben, Brüsszelben, Párizsban, Rigában, Szöulban, sőt Chilében is – hol konténerben, hol üres boltban vagy épp egy málló vakolatú kápolnában. A Proton Színház első előadása a bemutató utáni évben a POSZT-on elnyerte a legjobb előadás, a legjobb női főszereplő (Monori Lili) valamint a közönségzsűri díját is, két évvel később pedig a BITEF különdíját. Mary Shelley épp 200 éve született regénye alapján a szövegkönyvet a rendező és Bíró Yvette írta. Az azóta több szereposztást megélt előadás idén szeptember 10-én már 140. alkalommal lesz látható a Trafó műsorán.

frank.jpg                  Frankenstein-terv

A Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház 2017/18-as évadának nyitóelőadása után folytatásként egy virtuális világba invitál Bánki Gergely első rendezése, az 1 link, amely október 21-én szintén a Trafóban lesz látható Vajdai Vilmos főszereplésével.

 

Fele annyi idős és épp fele annyi előadást élt meg Mundruczó Coetzee-adaptációja, a Szégyen, mint a Shelley-mű újrateremtése: a 2012-ben bemutatott, idén 5 éves előadás november 1-jén 70. alkalommal lesz látható a Trafóban. Itthon és külföldön egyaránt töretlen az érdeklődés a produkció iránt, amely az elmúlt 5 évben 15 fesztiválon és színházban vendégszerepelt. A főszerepet Zsótér Sándor alakítja.

 

Voronyezs, Pécs, ‘s-Hertogenbosch, Zürich és további őszi turnéhelyszínek után 2017. november 27-én és 28-án, a Proton Színház legutóbbi bemutatója, a Látszatélet is újra látható lesz Trafó Kortárs Művészetek Házában.

(Forrás: Proton Színház)

Kapcsolódó

Itthon forgatja első hollywoodi filmjét Mundruczó Kornél

süti beállítások módosítása