„Jó érzés volt megélni a társulatban az összekapaszkodást”

Bánfalvi Esztert, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színésznőjét a HVG kérdezte.

Az interjúban Bánfalvi Esztert először a Jordán Tamás újraválasztása körüli mizériákról kérdezte Sághy Erna. A társulat annak idején a politikával szemben is összefogott az igazgató mögött. „Sokszor úgy éreztük, hogy nem szakmai alapon dőlnek el a dolgok, egy politikai játszma bábfigurái vagyunk. Jó érzés volt megélni a társulatban az összekapaszkodást. Nagy dolog, hogy a szakma, a társulat és a közönség hangja erősebbnek bizonyult” – mondja erről.

eszter.jpg                                                   Bánfalvi Eszter (fotó: Gothár Márton)

Bánfalvi Eszter az Alföldi-féle Nemzeti Színházból ment Szombathelyre, de nem zavarja, hogy a fővárosból vidékre került. „Nem érdekelnek a státusok, a plecsnik és a pozíciók; személyiségekhez kötődöm. Alkotókhoz.”  Színházában fontos feladatokat kap, és bár nem kerül címlapokra, nem ez számít neki. „Arra vágytam, hogy minden évadban kapjak legalább egy, embert próbáló melót. Eddig összejött” – mondja.

Ötödik próbálkozásra vették fel a színművészetire. „Valószínűleg elég makacs vagyok. Az aktuális feladat nehézsége vagy lehetetlensége rendesen fel tud piszkálni” – magyarázza kitartását. Ugyanakkor az ő problémái jelentősen elmaradnak azoktól, akik nyomorban élnek. Egy évig dolgozott családsegítőben, szüleitől pedig szociális érzékenységét örökölte, és sokszor szégyelli magát, hogy viszonylag jólétben él: „Én most így érzem magam: elmegyek a haldoklók mellett”. Társadalmi-politikai ügyek mellett is kiáll, júniusban a Budapest Pride műsorvezetője volt. „Bánt, ami körülöttem folyik. Nem vagyok celeb vagy sztár. Nincs a médiában nagy értékem, de néha megkérdeznek, és én mondom, amit gondolok.”

banfalvi_all.JPGBánfalvi Eszter (fotó: Bonyhádi Károly)

Bánfalvi Eszter beszélt még ítélkezésről, szorongásról és Alföldi Róbert Hegedűs a háztetőnjéről, melynek egyik szereplője lesz.

Az interjú teljes terjedelmében a HVG 2017. augusztus 31-i számában olvasható.

süti beállítások módosítása