„Én vagyok az egyetlen ember, akit Gálvölgyi még nem bántott meg”

Reviczky Gábor a Magyar Nemzetnek nyilatkozott nehéz gyermekkorról, a színészi pályáról és az Orbán-kormányról alkotott véleményéről.

Az interjúban Reviczky Gábor elmondja, már általános iskolában az osztály bohóca volt, mindig szeretett nevettetni. Bár a vígjátékokat egyes kollégái nem sokra tartják, szerinte „a játékkal való nevettetés a legnehezebb a földön”. Úgy véli, a színészek javából hiányzik ez a képesség, azért nézik le ezt a tevékenységet.

reviczky_eoszfoto_3282_net.jpg                                             Reviczky Gábor (fotók: Eöri Szabó Zsolt)

Politikai nézetei miatt nem szeret konfrontálódni, és szerinte tönkreteszi a színészi munkát, ha a színházba beengedik a politikát. Alföldi Róbert kapcsán pedig azt mondja, „túl tehetséges ahhoz, hogy fölöslegesen berángassa a politikát a színházba”.

Reviczky a bohóc szerepét nem érzi terhesnek, ugyanakkor már egy ideje nem szeret annyira színészkedni. Úgy véli, „nem játszani kell a szerepeket, hanem megélni”, és van, ami nem megtanulható: a kisugárzás.

Gyermekkorában meghatározó volt édesanyja skizofréniája, a nehéz családi körülmények, „kész csoda, hogy nem lettem bűnöző” – mondja. Életveszélyes dolgokat csináltak a „haverokkal”: gránátokat, föl nem robbant bombákat szedtek fel egy egykori világháborús hadszíntéren, fegyvereket raktároztak el. Színészként sokszor előfordult vele, hogy felmondott, ezért egy időben „Jean-Paul Felmondónak” becézték.

Rossz véleménnyel van a rendezői színházról, jó véleménnyel viszont Eperjes Károlyról mint rendezőről: „A rendezők nagyon nagy százaléka csak azzal foglalkozik, hogy különbözzön a többiektől, ahelyett hogy az előadásra koncentrálna. Eperjes Károlyt például nagyon jó rendezőnek tartom annak ellenére, hogy sokan nem ismerik el” – mondja. Ő maga azért nem rendez, mert az „teljes embert kíván”, viszont jó játékmester lenne, csak Magyarországon nincs ilyen.

donq_reviczkyg_eorifoto_0130.jpg       Reviczky Gábor a Don Quijotéban 

„Én vagyok az egyetlen ember, akit a Gálvölgyi Jani még nem bántott meg” – mondja, pedig ellentétes politikai nézeteket képviselnek egykori osztálytársával. Az Orbán-kormány teljesítményével elégedett, szerinte természetes, hogy Fidesz-közeli cégekhez jutnak az uniós pénzek. A színházak anyagi támogatását rendben lévőnek találja, a kormány kultúrpolitikáját összességében jónak. Politikai identitásáról pedig azt mondja, legfőbb ismérve, hogy nem tud eltölteni két-három napnál többet külföldön, olyan honvágya van.

Reviczky Gábor beszélt még a Pappa pia című filmről, melynek egyik szerepét játssza, arról, hogy miért nem adja át A dzsungel könyvében játszott szerepét, és hogy miért nem ment a Heti Hetesbe.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

(Forrás: mno.hu)

süti beállítások módosítása