Évi 100 millió forintos kerettel elindult az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiuma

A 2017 januárjában megalakult ideiglenes kollégium célja a táncművészet fiatal alkotóinak támogatása. Az első pályázati kiírás ősszel jelenik meg.

A kollégium Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, az NKA elnöke kezdeményezésére jött létre.

Az évente 100 millió forintos támogatási kerettel gazdálkodó program célja, hogy a magyar táncművészet fiatal alkotóit, előadóművészeit olyan lehetőségekhez juttassa, amelyek hozzásegítik őket pályakezdésükhöz és a pályájukon való előre jutáshoz mind itthon, mind az ország határokon túl.

nka-kocka.jpg

Ennek érdekében kiemelten támogatja a művészek nemzetközi hálózatban, interdiszciplonáris környezetben, a legújabb kommunikációs és IT technológiák alkalmazásával megvalósuló alkotásait, az ehhez szükséges kutatásokat és az elkészült művek közönség elé juttatását, a fiatal közönség találkozását a korszerű magyar táncművészettel, a társművészetekkel közös együttműködésből születő új táncművészeti produkciókat, valamint a korszerű táncművészetet a középiskolások és egyetemista korosztály körében népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését.

Imre Zoltán művészetét a nyitottság, a kísérletezés és a komplex színházi gondolkodás jellemezte, aki kitüntetett figyelmet fordított az ifjú, tehetséges koreográfus és táncművész nemzedékre. Öröksége követendő példa a táncművész társadalom minden generációja számára. A programmal az 1997-ben elhunyt kiemelkedő alkotó emlékét is szeretné ápolni az NKA.

A Kollégium vezetője Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, tagjai: Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter a TranzDanz művészeti vezetője.

Az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium első pályázatának kiírására 2017 őszén kerül sor.

(Forrás: Nemzeti Kulturális Alap)

süti beállítások módosítása