Most át lehet venni a stafétát!

Harmadszor írták ki a Staféta pályázatot, pályakezdők és kisebb produkciók támogatására. 

A Budapest Főváros Önkormányzata hosszú távon kötelezte el magát a fiatal tehetségek mentorálása mellett. Idén ráadásul a tavalyi 18 millió forintról 20 millió forintra növekedett a támogatás összege, így még több produkció valósulhat meg a 2018. évben. 

stafeta_kep.jpg

A pályázat azzal a céllal jött létre, hogy a kisebb produkciók, illetve a pályakezdő fiatalok bemutatkozási lehetőséghez jussanak a kőszínházak domináns szerepe mellett, ezzel is színesítve Budapest kulturális életet – úgy érezzük, sikerült. A 2016-os évben kilenc produkció valósult meg” – értékelte a Staféta első évadát Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. (A vele korábban készült teljes interjú itt olvasható.) 

A projekt második évada még mindig tart, 2017 első felében két produkció, Olasz Renátó és Horváth János Antal Kitagadottak című Schiller-átirata, illetve Pass Andrea Bebújós című darabja került bemutatásra (utóbbiról kritikaszemlénk itt található). A sort októberben Császi Ádám Templom, Vass Imre Standing Ground és Fekete Ádám A Jeditanács összeül című rendezése folytatja, majd Juhász András és Szenteczki Zita, illetve Mészáros Máté alkotása zárja az idei évet. 

stafeta_2017_felhivas.jpgA tehetséges alkotók arcai már év eleje óta mosolyognak ránk a főváros különböző pontjairól, ősztől pedig kérdést is szegeznek hozzánk: 

Talán még nem ismerősek ezek a fiatal arcok a járókelőknek, de reméljük, hogy azok lesznek! A korábbi évekhez hasonlóan az idei pályázat is az önálló alkotói munkásságának első öt évében járó fiatal alkotókat és alkotói csoportokat kívánja támogatni. Fontosnak tartjuk a színházi előadástervek mellett a tánc, újcirkusz és összművészeti projektek felkarolását is. 

Az elbírálásnál a pályaművek színvonala, művészeti értéke mellett a szempontok között szerepel majd a projektterv progresszivitása és társadalmi kérdésekre való érzékenysége. A már megvalósult staféta előadások mindegyike is egy-egy jól körülhatárolható társadalmi kérdésből, problémából indultak ki: hisszük, hogy a nézőkhöz egy jól irányzott kérdésfelvetésen vezet a legrövidebb út, hogy minden párbeszéd kérdéssel kezdődik” – mesélte Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Füge Produkció elnöke az új pályázati kiírás kapcsán 

Arról, hogy miért érdemes a Stafétára pályázni, a korábbi nyertesek így nyilatkoznak: 

A Staféta tette lehetővé, hogy profi körülmények között tudtunk dolgozni.” (Boross Martin

A Staféta kapcsán azt éreztem, hogy mint művész, mint pályázat, komolyan vagyok véve.” (Dányi Viktória

Nagyon megtisztelő számomra, hogy ezt a bizalmat megkaptam, mert a téma az eléggé aktuális és bátor is.” (Rózsavölgyi Zsuzsa

Teljesen más műfajban kipróbálhattam magam.” (Pass Andrea

Aki át szeretné venni tőlük a stafétát, október 6-ig jelentkezhet a pályázati kiírásra. A pályázat részletei itt olvashatóak. 

(Forrás: Füge Produkció)

Kapcsolódó cikkek

A következő évadban is folytatódik a Staféta
A tavalyi pályázat nyertes

süti beállítások módosítása