Garázsbanda a Jurányiban – Bemutató a Színházak Éjszakáján

A Dekk by Dumaszínház produkciója egy nagy reménytelenségű rockbanda indulását mutatja meg Vinnai András utánozhatatlan humorával.  

Az előadás olyan kamaszokról szól, akik rockbandát alapítanak, és arról ábrándoznak, hogy egyszer eljutnak a világ nagy rockszínpadaira, ahol majd százezrek tombolnak előttük. Ám egyelőre ők tombolnak, és az egymás idegeit cincáló fiatalok útja ahogy azt Vinnai András, a darab írója és egyik szereplője nagyon plasztikusan megfogalmazta: „a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe tart". 

garazybanda_foto_buki_laszlo.jpgJankovics Péter és Vinnai András a Garázsbanda előadásában (fotók: Büki László)

Minden legendás rockzenekar egy garázsban kezdte. A zenészek valamennyien ugyanazt az álmot látták: a garázskapu kitárul, és ők meg sem állnak a Wembley stadionig… vagy legalább a pesterzsébeti Csili Művelődési Központig. Petya, Zotyesz, és Bandy, a három pattanásig feszült kamasz Pesszárium és egyéb néven rockbandát alapít. Húrokat tépve, egymás idegeit ráncigálva próbálnak kikecmeregni a kamaszkor gyötrelmeiből. Szűk nacikba töltött világfájdalom. Lázadás bármi ellen. Átgondolatlan tetoválások. Tivornya egyetlen sörrel. Fellépések bárhol, bármi áron. Célszerű dallamok. 

,,A Garázsbanda négy kamaszról szól, a fiúk zenekart alapítanak, és híresek szeretnének lenni. Csakhogy mindegyiküknek van valami defektje. A darab műfaja egyébként koncertszínház, lesz benne sok zene, aztán, hogy a Pesszáriumból lesz-e valódi zenekar, azt nem tudjuk. Semmi sem lehetetlen” – írta a szerző a darabról. 

Vinnai András szövegét Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András rendezi és játssza színpadra. 

garazsbanda.jpgSzabó Zoltán, Vinnai András és Jankovics Péter

A színészek zenei múltjáról 

Jankovics Péter: ,,Kiskoromban rövid ideig csellóztam, később autodidakta módon tanultam gitározni. Aztán lett igazi gimis zenekarunk is, amelyben doboltam. És persze mi is egy garázsban próbáltunk, készültünk a különféle kocsmai meg tornatermi koncertekre. Az utolsó gimnáziumi zenekaromat úgy hívták, hogy Híradó, és fogalmunk sem volt arról, hogy milyen a mi zenei stílusunk. Amikor egy falusi fellépésen a punkok kezdtek gyülekezni a nézőtéren, akkor derült ki számunkra is, hogy punkzenét játszunk.” 

Vinnai András: ,,Középiskola után nekünk is volt egy Vörös brigádok nevű ska zenekarunk, Republic számokat dolgoztunk fel, és egyetlen fellépésünk volt, amire anyámék eljöttek. Ha jól emlékszem, nem is nagyon volt ott más.” 

Szabó Zoltán: ,,Sohasem tanultam zenélni, így amikor a különféle színházi darabokban mégis ezt kellett tennem, begyakoroltam azt, amit a muzsikusok megmutattak, de fogalmam sem volt, hogy mit csinálok. Három éve elmentem egy dobtanárhoz, gondoltam, választok egy olyan hangszert, amiről a legkevesebb fogalmam van. És, ha azt kérdezed, mit gondolok arról, hogy ebből a színpadi zenekarból lesz-e valóságos együttes, akkor azt mondom: ha tetszik a közönségnek, amit csinálunk, akkor én nem is bánnám.” 

A koncertszínház szeptember 16-án, a Színházak Éjszakáján mutatkozik be, ezt követően október 8-án látható és hallható  a Jurányiban, este 7 órai kezdettel.

(Forrás: Jurányi Ház)

süti beállítások módosítása