A kritikusok tiltakoznak Schilling Árpád megbélyegzése ellen

A kritikuscéh Németh Szilárd kijelentése ellen emel szót, amely szerint Schilling Árpád, Gulyás Márton és Vágó Gábor nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

kritikus.jpgForrás: Színházi Kritikusok Céhe

A Színházi Kritikusok Céhének nyilatkozata

FEKETEország*

Nem sokszor jövünk ki úgy a színházból, hogy úgy éreznénk: remekművet láttunk. A Közellenség után viszont ezt érezzük, és szinte fel sem tudjuk fogni, hogy minek is lehettünk a részesei.” (Simonetta Trovato, a Giornale di Sicilia kritikusa a Katona József Színház Schilling Árpád rendezte Közellenség-előadásának 1999-es olasz vendégjátéka után.) 

Magyarország egyik vezető politikusa, a kormánypárt országgyűlési képviselője 2017. szeptember 12-én név szerint megnevezett három személyt, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent: Schilling Árpád színházi rendezőt, valamint Gulyás Márton és Vágó Gábor politikai aktivistákat. A kormány képviselői közül senki semmivel nem támasztotta alá, hogy miért jelenthet veszélyt a köztársaság működésére ez a három állampolgár.

Mi, a Színházi Kritikusok Céhének tagsága és elnöksége határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az ország vezetői bárkit is veszélyesnek bélyegezzenek meg pusztán azért, mert élt a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával, és az ellen is, hogy a kormánypárt kritikusait Magyarországot támadóknak állítsák be.

Különösen aggasztónak és megdöbbentőnek találjuk, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki, mivel ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon, és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is.

Schilling Árpád Hevesi Sándor- és Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, akinek színházi munkásságát az említett szakmai díjakon kívül még több rangos kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és a nagyvilágban. A Schilling Árpád által alapított Krétakör Színház a magyar színháztörténet elmúlt évtizedeinek jelentős fejezetét alkotja. Schilling Árpád nemcsak művész, hanem a közéletben felelősségteljesen részt vevő, jogait törvényesen gyakorló állampolgár. Jeles publicista. Kiváló szervező. Szociálisan érzékeny ember. Hazafi és demokrata. Meggyőződésünk, hogy mind a kortárs magyar színházművészetben, mind a közéletben több olyan szereplőre lenne szükség, mint amilyen Schilling Árpád.

A Színházi Kritikusok Céhe egyúttal emlékeztet arra is, hogy Oroszországban nemrég a szovjet koncepciós eljárásokat idéző módon letartóztatták Kirill Szerebrennyikovot, aki országának – Schilling Árpádhoz hasonlóan – egyik legelismertebb színházi alkotója. Történt ez azután, hogy az orosz kormány évek óta közellenségként kezelte a művészt. Félelmetesnek találjuk a magyar és az orosz ügy közötti hasonlóságokat, de egy demokratikus állam polgáraiként hiszünk abban, hogy Magyarországon sosem érezheti magát valós veszélyben egy művész pusztán a politikai nézetei miatt.

Színházi Kritikusok Céhe 

*A Krétakör bemutatója 2004-ben a Millenáris Teátrumban. Rendezte: Schilling Árpád.  „A Feketeország társadalomkritikai pamflet. Azt az idiotisztikus-infantilis közéletet és közbeszédet veszi célba, amellyel szemben tehetetlenek vagyunk.” (Koltai Tamás: Feketeleves, Élet és Irodalom, 2004. október 15.)

Kapcsolódó cikkek

Németh Szilárd: „Schilling Árpád komoly nemzetbiztonsági kockázat”

süti beállítások módosítása