„Közösséget építünk”

A MU Színház egész napos programsorozat keretén belül a gyerekektől a szépkorú érdeklődőkig kínál részvételi színházi lehetőséget a Színházak Éjszakáján. Interjú.

A Színházak Éjszakájához idén a most huszonötödik évfordulóját ünneplő MU Színház is csatlakozott. A nap tematikája egységes, „A részvétel napja” címet kapta házon belül. Erős Balázs a MU művészeti vezetője, Fejes Ádám, a MU Terminál vezetője, illetve Sereglei András a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanára beszélt a szeptember 16-ai műsorról, és arról is, hogyan kell elképzelni a részvételt a programokon. 

cmmn_sns_prjct.jpgCMMN SNS PRJCT (fotók forrása: MU Színház)

Mit szeretne a színház átadni a közönségnek „A részvétel napja” címmel?

Erős Balázs: Közösségi színházként azt a célt tűztük ki, hogy olyan előadásokat, társulatokat illetve projekteket hozzunk az épület falai közé, melyek segítenek megszólítani a közönséget, cselekvésre ösztönzik őket. A Színházak Éjszakáján látható programok alapvetően ízelítőt adnak működésünkből, a műsorokon lehetőséget adunk a nézőknek, hogy kisebb-nagyobb mértékben részt vehessenek rajtuk, alakíthassák azokat.

Szeptember 16-án kora délután szépkorúaknak szánt nyílt táncpróbához, majd családok számára bemutatott gyermekelőadás próbájához, később egy színházi nevelési workshophoz, végül egy rendhagyó színházi előadáshoz csatlakozhatnak az érdeklődők. Hogyan képzeljék el a részvételi színházat azok az érdeklődők, akik eddig még nem találkoztak vele?

Fejes Ádám: A MU terminál táncpróbáján a családokat beavatjuk a színfalak mögötti munkafolyamatba, amely a produkció létrehozásáról szól a színpadra állításig. A nézők a próbafolyamat során feltehetik kérdéseiket, én pedig igyekszem folyamatosan hasznos információkkal ellátni őket, így segítve, hogy még jobban megérthessék, hogyan áll össze egy táncelőadás a kezdetektől a bemutatásig.

Sereglei András: A Káva workshopján arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért is járunk színházba. Véleményem szerint, a színház az idők során valahol elvesztette azt a demokratikus jellegét, hogy bárki, bárhol, bármikor csinálhassa. Célunk a véleményformálás, közösségi megnyilvánulás, ezen fogunk együtt dolgozni és végül egy új darabot létrehozni.

sereglei_andras.jpgSereglei András

Mire számíthatnak pontosan a Káva workshopon résztvevők?

Sereglei András: A résztvevő színházban a jelenlévő véleménye számít. A workshopon ízelítőt adunk ebből a nagyon izgalmas területből. A jelentkezők adják a témát, csoportokra bontjuk őket és a számukra fontos problémákat dolgozzuk fel. Végül saját, elkészült anyagaikat fűzzük össze egy előadásvázlattá.

A színház rendelkezik egy már kialakult szépkorú közösséggel, akik számára nyílt táncpróbát tart a MU a Színházak Éjszakáján, Garai Júlia vezetésével. Mely érdeklődők számára lehet a legizgalmasabb a program?

Erős Balázs: 60-90 éves korig bárki csatlakozhat az órához, főleg kerületi lakosokat várunk, de természetesen nagyon örülnénk, ha máshonnan is érkeznének érdeklődők, akik szeretnének ízelítőt kapni a kortárs táncból.

A MU Terminál már 12 éve oktatja a kreatív kortárs tánc elsajátítását különböző életkorú fiatalok számára. A Termini nyílt táncpróbáján mely darab lesz látható?

Fejes Ádám: Az idén bemutatott nagysikerű Pán Péter kalandjai című előadás próbafolyamatába pillanthatnak majd bele az érdeklődők, melyet szeptember 22. és 24. között két alkalommal is játszani fogunk a nagyszínpadon, így ha kedvet kapnak hozzá a családok, iskolás csoportok, egy héttel később meg is nézhetik.

fejes_adam.jpg   Fejes Ádám

A CMMN SNS PRJCT előadást kortárs zsibvásárként emlegetik, mire számíthatnak a résztvevők? Milyen kérdéseket vet fel maga a darab?

Erős Balázs: A Színházak Éjszakája zárásaként egy könnyed hangvételű, humorral fűszerezett, szórakoztató programot kínálunk. A nézők közösséggé formálódva részt vehetnek egy előadás alakításában, így, felelősséget vállalva, közös döntéseket hozva befolyásolják annak célját. Az egész életünk egy adok-veszek folyamat, mindennek ára, értéke van, gyakorlatilag ezt a kérdést járja körbe. Ráadásul végül a legelszántabb résztvevő, akár egy saját előadással is távozhat, mivel a CMMN SNS PRJCT árverezésre fog kerülni.

A MU Színház idén 25 éve segíti a kortárs előadások népszerűsítését. Milyen célt szeretnétek megvalósítani a jövőben?

Erős Balázs: Szeretném elérni, hogy minél több ember érdeklődjön a színház iránt, úgy gondolom, hogy komoly értéket közvetítünk a mai társadalmi helyzetben.

eros_balazs.jpg                           Erős Balázs

Sereglei András: Célom, hogy a kortárs színház végre a mindennapok részévé váljon, a közösségben gondolkodás pedig szintén alappillére legyen a hétköznapoknak.

Fejes Ádám: Mindamellett, hogy folyamatosan azon dolgozom, hogy még több gyerekelőadás jöhessen létre – ezzel segítve, hogy a már egészen fiatal gyermekek elkezdjék megismerni a színházat –, fontos számomra, hogy legyen egy biztos pont a szabadságra, függetlenségre, a szabad alkotói helyzet megteremtésére.

A színház szeptember 16-ai programjairól bővebb információ a MU Színház honlapján érhető el.

(Forrás: MU Színház)

süti beállítások módosítása