Izrael áll a fókuszában az idei CAFe Budapestnek

Több mint 100 program közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: október 6-án indul, és 17 napon át október 22-ig tart a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. 

A fesztivál nyitókoncertjén példaképe, Bartók Béla előtt tiszteleg az Oscar-díjas kínai–amerikai zeneszerző, Tan Dun. A hamburgi világpremier után néhány nappal, Multiversum című új művével érkezik Eötvös Péter és a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Öt év után fantasztikus jazzműsorral lép újra színpadra a híres bariton, Thomas Quasthoff, és Budapest belvárosában, egy Kálvin téri irodaház üvegfalán mutatja be lélegzetelállító koreográfiáját a vertikális tánc amerikai úttörője, a Bandaloop.

20170919_cafe_sajtotajekoztato_elokep_tarsulat_c_posztos_janos_cafe.jpgAz Élőkép Társulat a sajtótájékoztatón (fotók: Posztós János)

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszban. Itt lesz a jó nevű nagybőgős, Avishai Cohen, a klasszikus zene és a jazz fonódik össze Avi Avital és Omer Avital koncertjén, valamint egy Hattyúk tava-koreográfiákkal érkezik az Izrael Balett. Az erdélyi haszid zsidóság népdalkincseiből merítve, És a halottak újra énekelnek címmel készül bemutatóra, Elek Judit rendező. Jerusalem My Love címmel ad különleges koncertet az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel, de itt lesz Izrael egyik legnépszerűbb indie-folk együttese, a Lola Marsh is. Október 6-án nyitja meg Capa in Israel című kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, az elismert izraeli képzőművész, Eran Shakine pedig új köztéri szobrot készít Budapest számára: a lenyűgöző, hat méter magas nőalak a Lánchíd mellett látható majd. 

A CAFe Budapest a premierek és ősbemutatók fesztiválja is: Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. A 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. A táncrajongók is izgalmas fesztiválra számíthatnak: Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be új koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Frenák Pál Társulat és Hans van Manen, a modern balett holland mesterének koreográfiáit egy estén bemutató, LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Balett. 

20170919_cafe_sajtotajekoztato_002_c_posztos_janos_cafe.jpgSajtótájékoztató

Budapestre érkezik a szemtelenül fiatal jazzművész, Jacob Collier, itt lesz a fúziós jazz izlandi képviselője, a Mezzoforte zenekar, színpadra lépnek a kollektív improvizáció nagyjai, Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade, de jön az elektronikus zenei előadó, Carl Craig is.  

A tavalyi siker után újra világzenei csemegékkel érkezik a Budapest Ritmo, és jubileumi programmal készül az idén 30 éves Mini-Fesztivál is. A képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár és a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér programokat, és új fesztiválozóként négynapos, ünnepi koncertsorozattal mutatkozik be a Kuplung Sounds Good. 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeiről és részletes programjáról a fesztivál weboldalán találhatók információk.

(Forrás: CaFe Budapest)

süti beállítások módosítása