Indul a Bohócok a Láthatáron csoport évada

Család, párkapcsolat, társadalmi felelősségvállalás és közösségi színház: a csoport idén erős évad elé néz, és pályázatot is hirdet arculatmegújításra. 

Gyerek-, ifjúsági-, és felnőtt színházi nevelési és részvételi előadások is lesznek a Bohócok a Láthatáron Csoport éves programjában. A csoport profilja egy ideje átalakult. A hét éve fennálló független színházi csoport a kezdeteket meghatározó gyermekeknek készült bohóc előadások után, 2014 óta főleg ifjúsági-, a tavalyi év óta pedig felnőtt előadásokat hoz létre.

banyamosoda_feueryvette.jpgFeuer Yvette a Banyamosoda előadásában (forrás: Bohócok a Láthatáron)

A témákat drog, szegénység, fiatalkori prostitúció, közösségi összefogás sokszor korábbi, főleg hátrányos helyzetben lévő térségekben szerzett tapasztalataik inspirálják. A komoly témák befogadását és feldolgozását a humorral átszőtt színházi előadói forma segíti. A csapat a saját, és a nézők határait is feszegeti felvetett témáival. Mivel a csoport most már főleg fiataloknak és felnőtteknek készít előadásokat, arculatát is szeretné megújítani, ezért fiatal grafikusoknak pályázatot hirdet, amelynek kiírása itt érhető el.

A Bohócok a Láthatáron szeptember 29-én, a IV. Tantermi Színházi Projekt programjában szereplő Mianyánk című előadással indítja az évadot a Jurányi Házban. A zsűri 75 pályaműből végül tíz létrehozásra és nyolc továbbjátszásra érkezett pályázatnak ítélt támogatást. Ez utóbbi kategóriában díjazták a Mianyánk című produkciót. Az előadás egy család történetét dolgozza fel, aminek középpontjában egy titok áll, amely évtizedek óta átszövi és mérgezi egy egész család életét. Szereplői: Feuer Yvette, Romankovics Edit.

mianyank_romankovicsedit.jpgRomankovics Edit a Mianyánkban

A Banyamosoda című bábos-zenés vásári komédiát október 1-én a csoport megszokott helyszínén, a Marczibányi téri Művelődési Központban láthatják ebben az évadban először az 5-8 évesek és kortalan szüleik. Az évad során havonta egyszer lesz látható itt az előadás, melyet Markó Róbert rendezett, szeplői pedig Feuer Yvette, Manyasz Erika és Ivák Bence.

A K.V. Társulattal és a Névtelen Utak Alapítvánnyal közösen készített Kiállok érted című előadás idén először a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz látható, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjának keretében, ahová száz nevezett előadásból választotta be a Kaposi László, Szakall Judit, Gyevi-Bíró Eszter alkotta szakmai zsűri. Az előadás az emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja az érintett lányok történetein keresztül. Milyen sors jut azoknak, akik szegénységbe születnek, akik nevelőotthonokban nőnek fel?  Hogyan segíthetnek a jólétben élők a társadalom peremén egyensúlyozó fiataloknak? Az előadást feldolgozó foglalkozás követi. Az évad során a budapesti Stúdió K Színházban, vidéki színházakban és legfőképpen gyermekotthonokban lesz látható az előadás.

kiallok_erted_urbanovitskrisztina_feueryvette.jpgUrbanovits Krisztina és Feuer Yvette a Kiállok érted előadásában

Tavaly évad végén mutatták be az Én Prométheszra gondoltam című részvételi slam színházat, ami amellett, hogy műfaji újítás, kettős célcsoporttal dolgozik: az előadást középiskolás csoportok és a felnőtt közönség is megtekintheti. Mindkét közönségnek tanterem ad otthont: középiskolásoknak országszerte játsszák, felnőtteknek pedig a budapesti Eötvös Gimnáziumban, havonta egy este.  A történet során egy közös kreatív versírás, azaz slam óra fordul át nyomozásba, hogy a résztvevők egy tűzeset tettese mellett a manipulációt is tetten érjék, illetve megtalálják a gondolat és a kimondott szó közötti kapcsolatot. A néző-résztvevők a felelősség kérdéséről és a hatalomhoz való viszonyukról gondolkodnak prózában és slamben egy iskolaigazgatónő (Feuer Yvette) és egy slam-tanár (Horváth Kristóf) segítségével. A történet kimenetele mindenkin múlik, aki részt vesz az előadásban. A legközelebbi felnőtt előadás október 26-án lesz az Eötvös Gimnáziumban, este 7 órától. 

Repertoáron marad két tantermi előadás, az Ablak, (rendezte: Bethlenfalvy Ádám) valamint A hetedik égig (rendezte: Hajós Zsuzsa, az előadás Kerekasztal Színházzal koprodukcióban született). Mindkét előadás egy család életét mutatja be, és közös bennük, hogy a főhősük egy, a felnőtt kor küszöbén álló fiatal, aki próbálja megérteni a múltját, értelmezni szüleihez való viszonyát, és megtalálni önmagát.

en_prometheuszra_gondoltam_horvathkristof.jpgHorváth Kristóf az Én Prométheuszra gondoltam előadásában

A 2017-18-as évadban új bemutatókkal és projektekkel is készül a csoport: a júniusban már közönség előtt játszott előadás, a Kapizsgáló munkacímű produkció bemutatója december 9-én, este 7-kor lesz a Kugler Art Galériában. Az előadás részvételi színház a párkapcsolatokról, különböző életkorokban. A nézők ebben a produkcióban is játszóvá válhatnak, ötleteikkel formálhatják a helyzetek alakulását, és lehetőségük nyílik különböző szempontokból, aspektusokból megvizsgálni az általuk létrehozott szituációkat.

Térképrajzok címmel februárban egy nemzetközi művészeti projektben vesz részt a csapat Szlovéniában. Két testvér történetén keresztül vizsgálják majd az identitás kérdését. Az egyhetes színházi munka egy kollaboratív alkotói folyamat lesz, mind a színészek, mind a dramaturg és a látványtervező aktívan hozzájárulnak majd a történet kibontásához. A szöveg jelentős része a színészek improvizációjára, hozott történeteire fog épülni.

kapizsgalok_nezok.jpg       Kapizsgálók

A Bohócok a Láthatáron csoportról

A Bohócok a Láthatáron Csoport 2010 januárjában jött létre, alapítója Feuer Yvette, színész és drámapedagógus. Céljuk immár 7 éve, hogy kulturális és művészeti tevékenységükkel gazdagítsák Magyarország marginalizálódott csoportjainak kulturális és közösségi életét, és segítsék egy szolidárisabb társadalom kialakulását. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a társadalmi megkülönböztetés miatt hátrányos helyzetben élő közösségekhez is eljussanak, valamint hogy társadalmilag sokakat érintő, de ritkán feldolgozott problémákat térképezzenek fel előadásainkban. 

Több civil és szakmai szervezettel, oktatási intézménnyel dolgoznak együtt vidéken és Budapesten is. Állandó munkatársaik színészek és színész-drámatanárok, meghívott munkatársaik között van színházi nevelési- és fórumszínházi szakember, színházi rendező, slam költő, zenész, filmrendező, és újságíró is. Munkájukat állandó önkéntesek segítik.

2010 óta több mint 330 előadást játszottak közel 25 000 néző előtt. 2016-ban 80 előadásuk volt, és közel 30 drámapedagógiai foglalkozást tartottak 700 fiatalnak. Előadásaik majdnem felét hátrányos helyzetű gyerekeknek és fiataloknak játsszák. Jelenleg hat előadásuk van repertoáron. Erre az évadra 90 előadást terveznek.

(Forrás: Bohócok a Láthatáron csoport)

Kapcsolódó cikkek

„Soha nem volt olyan jó dolgunk, mint amikor Soros György támogatott minket” - Interjú Feuer Yvettel
Slam Poetry - „A siker csak melléktermék” - Interjú Horváth Kristóffal
Bohócok a Láthatáron a MU-ban - Villáminterjú Feuer Yvette-tel
Nem csak diákoknak! - Indul a Tantermi Színházi Szemle
Pályázat – Új arculat kialakítására

süti beállítások módosítása