Molière fösvénye Zsugorivá válik Komáromban

A Komáromi Jókai Színház a Soproni Petőfi Színházzal együttműködve, a Molière-i történetet Komáromba áthelyezve mutatja be Zsugori című zenés komédiáját október 6-án. 

A Zsugori című zenés komédiában új életre támad Molière darabja, A fösvény. A szerző, Simai Kristóf a saját korába és szülővárosába, Komáromba helyezi át az eredeti történetet, mely tehát a Rákóczi szabadságharcot követő időkben játszódik. A szerzői megjelölés szerint a „kuruc háború után”. Ez a körülmény a zsugoriságnak, a kincsek rejtegetésének különleges feltételeket szab. Tehát korántsem műfordításról van szó ebben az esetben, hanem a kor divatja szerinti árdolgozásról, melyet „magyarításnak” nevez az irodalomtudomány.

zsugori11.jpgFabó Tibor és Tóth Károly a Zsugori előadásában (forrás: Komáromi Jókai Színház)

Helyszín, nyelv, jellemek, történeti háttér: mindez megújult színekben tűnik elénk. Olyan benyomásunk támadhat, mintha egy XVIII. századi, fergeteges és vaskos magyar bohózat bontakozna ki előttünk. Ezt az érzést erősítik a dalbetétek, melyek szövegét és dallamait az alkotók Simai kortársaitól, Csokonaitól és Pálóczi Horváth Ádámtól kölcsönözték. A szöveget Katona Imre, a dalokat Szarka Gyula írta. Rendezője Béres László, a Kolozsvári Magyar  Opera művészeti tanácsadója a bukaresti Caragiele Színművészeti Egyetem színházrendezői szakán végzett, s évekig volta Gyergyói Figura Stúdiószínház igazgatója. 

 „A készülő előadás izgalmas színházi kísérletre szólítja a résztvevőket: egy színháztörténeti kor – a magyar vásári színjátszás eszköztárát, formavilágát próbálja ötvözni azzal a nagyon sajátosan kortárs (egyszerre modern és archaikus) hangzásvilággal, amit Szarka Gyula zenéje képvisel. Szándéka szerint teszi mindezt úgy, hogy eközben tükröt tart a mai társadalomnak: a nézőknek nem csupán a címszereplő tragikomikus sorsát mutatja meg, hanem érzékelteti a pénz hatalmát, a történet többi szereplőjének is a pénzhez való viszonyát” – mondta a rendező a készülő előadásról.

zsugori1.jpgBakonyi Alexa (középen) 

A koprodukció bája, hogy úgy tűnik egy valódi nemzetiségi összefogásnak is teret ad, hiszen benne anyaországi és felvidéki színészek játszanak, ugyanakkor az alkotók közt anyaországi (dramaturg: Katona Imre, díszlettervező: Székely László), felvidéki (zeneszerző: Szarka Gyula), vajdasági (jelmeztervező: Ledenják Andrea) és erdélyi (mozgásművész: Dávid Péter, rendező: Béres László) művészek egyaránt fellelhetők. A magyar, szlovák, szerb, román színházi iskolák találkozása egy előadásban különleges alkotást eredményezhet” – fűzte hozzá. 

Az előadás főbb szerepiben Fabó Tibor, Mokos Attila, Holocsy Krisztina, Tóth Károly és Bakonyi Alexa látható. A Zsugori a bemutatót követően október 7-én, 8-án, 11-én, 12-én, 13-án és 14-én kerül a Komáromi Jókai Színház műsorára, majd október 16-án, 17-én, 18-án és 19-én a soproni Petőfi Színházba költözik.

(Forrás: Komáromi Jókai Színház) 

süti beállítások módosítása