Októberben az újcirkuszé és az oktatásé a főszerep a Nagycirkuszban

A Rómeó és Júlia előadásai után középiskolásoknak, a Lúdas Matyi produkcióit követően pedig általános iskolásoknak kínálnak rendhagyó irodalom-, biológia és matematikaórát.

A Shakespeare klasszikus szerelmi történetét feldolgozó újcirkusz produkció fél évvel ezelőtt a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-Művészeti Szakgimnázium vizsgaelőadásaként jött létre. A történet szerint a kérdés nélkül való szerelmet maga alá gyűri a birtoklási vágy, a történet főszereplőinek élete elbukik családjaik háborúskodásában. Ebben a világban nincsen helye a szerelemnek, ez az öldöklés és a bosszú világa. Rómeó és Júlia egy villanásnyi időre mégis téren és időn kívül kerülnek és találkoznak a határtalan szerelemmel. A Fővárosi Nagycirkusz produkciójában a két veronai szerelmes története maffia környezetben jelenik meg, a cirkuszművészet és a fizikai színház eszközeivel színpadra állítva.

rom_2.jpgRómeó és Júlia (fotók: Fővárosi Nagycirkusz)

Minden előadás után meghívott előadók, köztük egyetemi professzor, író, dramaturg tart előadást Shakespeare-ről és a Rómeó és Júliáról rendhagyó irodalomóra keretében. A mai előadás percekkel ezelőtt kezdődött el, de holnap délután 3 órától, illetve pénteken délután 3 órától és este 7 órától ismét látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Az előadásokra itt tudnak jegyet váltani az érdeklődők.

A színházi elemeket is játékba vonó cirkuszi produkciók felé tavaly októberében tette meg az első lépést a Fővárosi Nagycirkusz. Ekkor mutatta be Fazekas Mihály Lúdas Matyiját, elsősorban, de nem kizárólag általános iskolás diákok számára. Az előadás egyszerre merít az eredeti műből, és fogalmaz meg választ korunk fontos kérdéseire. A produkció hangulatokkal, érzésekkel és erős szimbólumokkal jeleníti meg a történetet és üzenetét, melyben – az eredeti történettől eltérő módon – szerepet kap az alázat, a bizalom, az egymásra figyelés, az egyensúly, a szorgalom, a szelídség, a belső tisztaság, a hűség és végül a megbocsátás és az irgalom is.

lud_3.jpgLúdas Matyi

Csupa olyan erény, amelyek a cirkusz világában alapvetőek és természetesek, amelyek nélkül nem képzelhető el igazi cirkusz, és melyeket így, a cirkusz nyelvét használva könnyen át tudunk adni a közönségnek” – olvasható a színlapon.

Az előadások után interaktív, játékos órák is társulnak a produkcióhoz: a biológiaórákon a gyerekek megismerkedhetnek a háziállatokkal és a felelős állattartásról is szó esik. A Lúdas Matyi október 11. és 23. között látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Az előadások kezdési időpontja és jegyvásárlási lehetőség innen érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Ősszel az oktatásé a főszerep a Fővárosi Nagycirkuszban
Rómeó és Júlia, valamint a maffia a Nagycirkuszban

süti beállítások módosítása