A nap fotója – a lélek sötét bugyrairól a Katonában

A budapesti Katona Ascher Tamás rendezésében mutatja be Gogol Háztűznéző című darabját, amely egykor karikaturisztikus látleletként indult, később vált igazi komédiává.

Gogol 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt. A darab elkészült, de az akkori pétervári irodalmi köröket zavarba ejtette, hogy Gogol a színpadokon addig még meg nem jelenő kisembert, az orosz társadalom alsó-középosztályát vitte színre.

_tgp0133.jpgFekete Ernő (fotók: Toldy Gábor)

A pályatársak nagyra értékelték Gogol jellemrajzait, de többen hiányolták a cselekményből azt a mozgatórugót, amely a történet eseményeit és a tűpontos karikatúrákat összeköti. Gogol a kritika hatására a karakterek mélyebb kidolgozásába kezdett és a cselekményt is átírta, a darab címét pedig Háztűznézőre változtatta. Így vált egy szellemes műből a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit és kétségbeeséseit is megmutató komédia.

A budapesti Katona József Színházban Ascher Tamás állítja színpadra a darabot, Jordán Adél, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Szirtes Ági, Rajkai Zoltán, Bezerédi Zoltán, Vajdai Vilmos, Keresztes Tamás és Elek Ferenc szereplésével. A díszletterveket Khell Zsolt, a jelmezterveket Szakács Györgyi készítette, dramaturgként Radnai Annamária segítette az előadás létrejöttét.

           Rajkai Zoltán, Jordán Adél és Fekete Ernő / Toldy Gábor előadásfotói a képre kattintva tekinthetők meg!

A Háztűznéző bemutatója október 7-én lesz, ezt követően az előadás október 8-án, 12-én, 17-én és 18-án, valamint november 6-án, 10-én, 16-án és 17-én látható a Katona József Színház nagyszínpadán.

Kapcsolódó cikkek

„A rendező tilt és támogat, de sohasem tűr” – Ascher Tamás mesélt
Fekete Ernő: „Hűségesnek tartom magam, az élet minden területén”
Jordán Adél: „Még nem sikerült teljesen felnőnöm”

süti beállítások módosítása