Borsodi roma fiatalok történetei az Operettszínházban és a Klauzál téren

Az Utcaszínházi Alkotóközösség helyi fiatalokkal dolgozott együtt csereháti kis településeken. Ennek a munkának két színházi eredménye lesz látható Budapesten.

Elsőként, október 21-én délelőtt 11 órától két felsővadászi alkotói közösség (gyerekek és tinédzserek színjátszócsoportja) adja elő minimális felnőtt segítséggel elkészített darabjait az Operettszínházban, amely során saját élethelyzeteiket dolgozzák fel.

gipsystan.jpgMade in Gypsistan

Mindkét csoport résztvevője volt az Utcaszínházi Alkotóközösség csereháti kis falvakban idén nyáron szervezett Made in Gypsistan című fesztiváljának, illetve az azt megelőző Nyári Akadémiának, amin a társadalmi és közösségi változást célzó alkalmazott színházi munka módszereibe kóstolhattak bele. Az előadások a leszakadó falvak fiataljainak mindennapi életébe, vágyaiba engednek bepillantást két család közötti interakciókon keresztül. A darabok a hagyományos színházi előadásokhoz képest nem csak atomszférájukban, de tematikájukban is újszerű élményt ígérnek.

Ezt követően ugyanazon a napon, délután 4 órától az Érinthetetlenek című utcaszínházi előadás lesz látható a Klauzál téren, a CAFe Budapest Fesztivál keretein belül.

erinth.jpgÉrinthetetlenek

Hogyan tud ma néhány borsodi fiatal erényt kovácsolni a szociális hátrányból, kiállni önmagáért, védőburát vonni önmaga és egymás köré, hogyan tud aktívvá válni a saját sorsa alakításában egy kevéssé szolidáris és egyáltalán nem átlátható társadalomban? Erről szól az életképek sorozatából álló előadás, amiben mai fiatalok vágyai, élményei, kommentjei kapnak teret, miközben pár órára elfoglalják az Erzsébetváros köztereit, és bekapcsolódnak a hétköznapjaikat élő fővárosiak világába. A bulinegyedben egy kis csereháti magyar abszurd jelenik meg, ami remélhetőleg sokaknak szórakoztató és ismerős lesz.

Az előadás szereplői: Horváth Szimonetta, Molnár Gabriella, Dombi Krisztián, Galyas Tamás, Kótai Joci, Molnár Krisztián, Ónodi Gábor Zsigmond, Putnoki Máté, Rábavölgyi Tamás és Toldi Máté. Rendezője: Várnai Balázs.

(Forrás: Utcaszínházi Alkotóközösség)

Kapcsolódó cikkek

Akik nem csak szónokolnak az integrációról
Workshopok és kulturális fesztivál borsod megyei mélyszegény községekben

süti beállítások módosítása