Rajtol a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenkettedik kiadása

Az Október 13. és 22. között zajló színházi seregszemle huszonegy előadással és színes kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket Gyergyószentmiklóson. 

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Figura Társaság szervezésében létrejött fesztivál az előadásokon túl kiállításmegnyitókat, filmvetítéseket, felolvasószínházi sorozatot, koncerteket, közönségtalálkozókat, fórumokat, könyvbemutatót és állandó könyvvásárt kínál a látogatóknak. 

temesvari_csiky_gergely_allami_magyar_szinhaz-_ok.jpgMoliendo Cafe

A fesztivál idei kiadásának programjában szereplő színházak: Aradi Kamaraszínház, Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház (Marosvásárhely), Csíki Játékszín (Csíkszereda), Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), Kézdivásárhelyi Városi Színház, Kolozsvári Állami Magyar Színház (Kolozsvár), Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat, Radu Stanca Színház – Német Tagozat (Szeben), Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, Szigligeti Színház (Nagyvárad), Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy), Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvári Állami Német Színház, Tomcsa Sándor Színház (Székelyudvarhely) és Újvidéki Színház (Újvidék). 

Románia magyar és német nyelvű színházai mellett idén több független színházi produkció is meghívást kapott, jelen lesz a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat, a budapesti Káva Kulturális Műhely, a kolozsvári Váróterem Projekt és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió. Emellett a sepsiszentgyörgyi M Studio tűzzsonglőr show-ja is helyet kapott a Kollokviumon. 

kolozsvar_allami_magyar_szinhaz-_homemade_7_ok.jpgHomemade

A fesztivál a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című produkciójával veszi kezdetét október 13-án. Az előadás a Kollokvium hivatalos megnyitóját követően este 7 órától teinthető meg. 

A tíznapos program egyik kiemelkedő momentuma az Újvidéki Színház jelenléte. A Szerbiából érkező társulat, mely először vendége a Kollokviumnak, a Fekete című többszörösen díjazott előadással mutatkozik be a gyergyószentmiklósi színházban. 

A fesztivál idei kiadásának másik fő kuriózuma, hogy a két Bocsárdi László-rendezés (a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Shakespeare-darabja, a Tévedések vígjátéka, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Molnár Ferenc-darabja, a Liliom) mellett kiállítás nyílik a Figura Stúdió Színház alapítója, Bocsárdi László művészetéről. 

szatmarnemeti_eszaki_szinhaz_harag_gyorgy_tarsulat-_tevedesek_vigjateka_16_ok.jpgTévedések vígjátéka

A Temesvárról érkező Moliendo Café, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház társulatainak közös munkája azért is kiemelkedő előadás, mert a Kollokvium először lát vendégül Silviu Purcărete-rendezést. 

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház két előadással is meghívást kapott, a Zakariás Zalán rendezte Roberto Zucco mellett a Stop the tempo! című kocsmaszínházi előadás is bekerült a Kollokvium programjába. A csíkszeredai Csíki Játékszín társulata idén otthoni színpadon, de a fesztivál keretében játssza Victor Ioan Frunză rendezésében a Portugált

A fesztivál a klasszikusok kedvelőinek is tartogat meglepetéseket: műsorra kerül Novák Eszter rendezésében a nagyváradi Szigligeti Színház Molière-darabja, A mizantróp, ugyanakkor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának produkciója, Csehov Sirálya is megtekinthető lesz Keresztes Attila rendezésében, míg a Figura Racine klasszikusát, a Phaedrát (rendező Albu István) a Kollokvium záróelőadásaként október 22-ére tűzte műsorra. A gyergyószentmiklósi színház október 12-én, az esemény nulladik napján Botond Nagy rendezésében bemutatja a Puskin nyomán készült Anyegint és október 16-án Máthé Annamária egyéni előadását is. 

figura_studio_szinhaz_phaedra_1.jpgPhaedra

A kísérőrendezvények érdekességei, hogy olyan szerzők drámaszövegei kerülnek felolvasásra, mint Demény Péter, Závada Péter, vagy Moșu Norbert-László, aki a Figura társulatának is tagja. 

A Kollokvium idén első ízben ad helyet filmvetítéseknek, a fesztivál közönsége Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmjét, valamint Enyedi Ildikó nemzetközi sikernek örvendő Testről és Lélekről című filmjét tekintheti meg. 

Az estéket többnyire a meghívott színházak színészzenekarai zárják, de olyan együttesek is meghívást kaptak, mint a sepsiszentgyörgyi sZempöl Offchestra, a temesvári The Case, vagy Marosvásárhelyről a Koszika & The HotShots. 

(Forrás: Figura Stúdió Színház)

süti beállítások módosítása