Garantáltan csehül fogjuk érezni magunkat a budapesti Katonában

Ugyanis harmadik alkalommal érkezik a cseh színház legújabb darabjait felvonultató Csekkold! cseh kortárs színházi fesztivál a Katonába, november 3. és 5. között.   

A program keretében három klasszikus darab radikálisan kortárs változatát tekinthetik meg, két új cseh drámát pedig a Katona színészei adnak elő felolvasószínházi formában. A színházi előadásokon kívül bemutatják a Napkút kiadó gondozásában az elmúlt évek terméséből válogatott Cseh drámaantológiát, a fesztivált pedig a Fekete Seretlek színészzenekar zárja egy ingyenes koncerttel. 

A fesztivál Fráňa Šrámek: Hold a folyó felett című előadásával kezdődik november 3-án, este 7 órától a Nagyszínpadon. A Slovácké divadlo Uherské Hradiště cseh nyelvű előadása magyar és angol felirattal látható. Fráňa Šrámek klasszikus cseh szerzőt és lázadót gyakran „az ifjúság és az élet költőjének” nevezik, műveit pedig festői nyelvezetüknek köszönhetően impresszionistának. Szinte komikus hangulatú legjobb színházi darabja kitűnő párbeszédeivel együtt is nehezen megválaszolható egzisztenciális kérdéseket tesz fel a nézőnek: vajon az ifjúság varázslatos szavai hazudnak nekünk, vagy éppen ez a korszak az egyedül valóságos életünk során? 

csekkold_3_0_katona_hold_a_folyo_felett_web.jpgHold a folyó felett (forrás: Katona József Színház)

A Hlubina család félelmektől telve várja a családfő érettségi találkozóját. Az egykori osztályelsőből ugyanis nem lett sem író, és más „magasabb hivatalt” nem sikerült elérnie, napjait egy cseh kisvárosban, a felesége papírboltjában és a családi fészekben éli. A család két nőtagja, a felesége és a lánya, szeretnék megkímélni ettől a találkozótól, hogy ne szembesüljön ifjúsága be nem teljesült illúzióival. 

Másnap két előadás is szerepel a fesztivál műsorán. Délután 5 órától a Studio Damúza KAR / Halotti tor című, az Anna Karenina motívumaira épülő tárgy- és koncertszínházi előadása látható a Kamrában cseh és angol nyelven, magyar felirattal. Orosz realista kabaré, orosz népi motívumok ihlette zene és mozgó tárgyak intim jeleneteinek keveréke.  Hat színész, öt hang, harmonika, trombita, hegedű, cselló, nagybőgő és egy asztal, melyen életre kelnek a tárgyak, hogy újraalkossák a regény töredékeit. A zene és színház metamorfózisa, az egyénről szóló hagyományos színpadi formák lerombolása, ami átalakul egy mindannyiunkról szóló groteszk karikatúrává – olvasható a színlapon. 

csekkold_3_0_katona_kar_halotti_tor_studio_damuza_web.jpgKAR / Halotti tor

A halotti tor alatt, a nyugodt gyászzene és a poharak csilingelése mellett, a méltóságteljes búcsúzás helyett az elhunyt életének epizódjai kezdenek leperegni.  A pincér óvatlan mozdulatain, a  zene, szavak és tárgyak feltűnés nélküli kombinációján keresztül életre kelnek, akár a vendégek képzelőereje,  akik a bortól mámorosan úgy beleélik magukat a múltba, hogy végül az Anna Karenina szereplőivé válnak. 

Este 7 órától pedig Divadlo Na zábradlí Macbethje látható Too much blood alcímmel, angol nyelven és magyar felirattal a Nagyszínpadon. Ez a Macbeth variáció a múltban, a jelenben vagy a jövőben is játszódhatna. Nem tudhatjuk, hogy visszatértünk-e a régi felálláshoz, ahol a „férfiak férfiak voltak, a nők pedig nők”, és aki hatalmat és vagyont akart magának, annak vért kellett ontania. Vagy a jövőbe látunk, ahol a kultúra, illem és empátia helyett ismét a legelemibb ösztöneinkhez tértünk vissza. A Macbeth régi-új világa univerzális nyelven beszél, az angol eszperantóvá válik néhány szavas szókészlettel, a transzcendencia és filozófia megszűnt. A nyelv egyszerűen és feltartóztathatatlanul fogalmazza meg a valóságot – egy abszurditást és melankóliát elegyítő klasszikus témából kiindulva. 

csekkold_3_0_katona_macbeth_david_jarab_web.jpgMacbeth

A gonosz nem egy sötét üstben születik, hanem akkor, ha sem másoknak, sem magunknak nem merjük bevallani, hogy mi tesz bennünket boldoggá. Ahol a boldogság iránti vágyat nem lehet kielégíteni, ott a hatalom iránti vágy is megnő. A hatalom engedi, hogy megbosszuljuk a traumáinkat és az érzést, hogy értéktelenek vagyunk.

A november 5-ei zárónap a Sufniban indul, a Katona színészei Tereza Verecká: A köves, köves pusztában (Jób) és Milan Uhde: Csoda a fekete házban című darabjait tálalják felolvasószínházi formában. Este 7 órától pedig ismét látható lesz a KAR / Halotti tor című előadás a Kamrában. Az estet és a fesztivált a Fekete Seretlek együttes ingyenes koncertje zárja: harmonika, cselló, trombita, nagybőgő, hegedű, cajón és öt hang. A 2004 óta működő együttest hat zenész és egyúttal színész alkotja, akik bár különböző évfolyamokban, de mindannyian a prágai szímnművészetin, a DAMU-n végeztek. Lendületes koncertjeik szinte kabaré jellegűek, sosem ismétlődnek, mindig az adott helyszínhez alkalmazkodva improvizálnak. 

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása