Hajmeresztő a Centrál Színház legújabb bemutatója

Szó szerint vagy éppen nem? Paul Portner Hajmeresztő című darabját mutatják be Morcsányi Géza fordításában, Puskás Tamás rendezésében és Simon Kornéllal a főszerepben.

A fodrászszalon vendégei és dolgozói közül valaki ollóval leszúrt egy világhírű zongoraművésznőt. A gyilkos az üzletben van, fodrász vagy vendég – mind gyanús! Itt csak a mindent látó nézők segíthetnek! Interaktív módon ők vezetik, befolyásolják és irányítják a nyomozást.  „Miss Marple-ként” vagy „Poirot-ként” bűnügyi társasjátékot játszanak a színészekkel, így minden előadáson máshogy alakul a történet.

central_hajmereszto2088_k_v_kisebb-horz.jpgVári-Kovács Péter, Pálfi Kata és Rada Bálint (forrás: Centrál Színház)

Az előadás egyik szereplője, Borbás Gabi elmondta: „40 éves pályafutásom alatt ilyen izgalmas kihívásban még nem volt részem! Az első felvonásban egy gyilkosság történik és mind a négy ember aki a színpadon van, gyanús!  Köztük én is, a széllel bélelt, kissé ideges szenátorfeleség, Mrs. Schubert. A második felvonásban kezdődik a nyomozás. A nézők – írásban és szóban is – kérdéseket tehetnek fel nekünk, feljöhetnek a színpadra, beleszólhatnak az előadás menetébe és végül ők döntenek, szerintük ki a gyilkos. Nekünk, színészeknek tehát több variációban kell felkészülnünk, és a közönség döntésének megfelelőn kell eljátszanunk egy-egy jelenetet. Ehhez nagyon erős koncentrációra van szükség.”

Simon Kornél így nyilatkozik: „Én játszom a felügyelőt a darabban, és úgy érzem magam, mint Sherlock Holmes és Dr. Wattson együtt”. A rendező, Puskás Tamás hangsúlyozza, hogy „a jóra kényszerített embert borzasztóan izgatja a kriminalitás. Egyrészt, hogy megtudja, ki a bűnös, másrészt, hogy megértse, miért történt a gyilkosság. A színház csodálatos ajándéka, hogy most a nézők maguk léphetnek Miss Marple és Poirot helyére, maguk deríthetnek fényt a bűnesetre”.

central_hajmereszto2411_k_v-horz.jpgBorbás Gabi, Simon Kornél

A német Paul Portner 1963-ban írt Scherenschnitt címmel egy fodrászszalonban játszódó pszichodrámát annak illusztrálására, egy bűntény kapcsán mire és hogyan emlékeznek vissza az emberek. A darabot később Bruce Jordan és Marilyn Abrams írta át és alkalmazta színpadra. Shear Madness címmel 1978-ban mutatták be és az előadás az Egyesült Államokban minden eddigi színházi sikert megdöntött, Bostonban 1980 óta van műsoron. A darab legendás magyar ősbemutatója 1992-ben a Radnóti Színházban volt, Bálint András rendezésében, Kern Andrással és Kováts Adéllal a főszerepben.

A Centrál Színház október 20-ától játssza a Hajmeresztőt. A hat szereplőt – melyekből négyre rábizonyítható a gyilkosság - Borbás Gabi, Simon Kornél, Pálfi Kata, Rada Bálint, Vári-Kovács Péter és Janicsek Péter alakítja. A rendező Puskás Tamás.

(Forrás: Centrál Színház)