Díjazták a legjobb gyermek- és ifjúsági előadásokat

Tegnap adták át a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle díjait. Huszonegy előadás közül választott a szakmai zsűri. 

A Marczibányi Téri Művelődési Központ október 9. és 15. között rendezte meg a szféra egyik legrangosabb seregszemléjét és versenyét. A fesztiválon – korosztályi és műfaji megkötés nélkül – igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható produkciókat mutattak be, beleértve az ún. csecsemőszínházi, a tantermi és beavató színházi, továbbá a színházi nevelési előadásokat is. 

mesebolt_babszinhaz_kirikou_es_a_boszorkany_vagvolgyi_balint.jpgKirikou és a boszorkány (fotó: Vágvölgyi Bálint / Nyugat.hu)

A Szemle felhívására május 31-ig száz előadás nevezése érkezett, ebből választotta ki a szakmai zsűri azt a huszonegy előadást, amely részt vett a megmérettetésen. 

A szakmai zsűri döntése alapján átadásra került díjak: 

A Nemzetgazdasági Minisztérium fődíját 200 000 Ft értékben Fabók Mancsi Bábszínháza kapta A háromágú tölgyfa tündére című előadásért. Az indoklás szerint: Fabók Mancsinak, a vásári bábjáték tradíció megújításáért és életben tartásáért. A közönséggel való személyes, szellemes és élő kapcsolat kialakításáért. Fabók Mariann színházi nyelvének a commedia dell’arte eszközeivel való további gazdagításáért. A színész-zenész rendhagyó szerepköréért. A Háromágú tölgyfa tündére komplett gyönyörűségéért. 

valami.jpgA háromágú tölgyfa tündére

A Nemzetgazdasági Minisztérium díját 100 000 Ft értékben a Mesebolt Bábszínház nyerte el Kirikou és a boszorkány című előadásért. Különösen gyönyörű képi világáért, lenyűgöző és egyedi bábhasználatáért, az irodalmi alapanyag megválasztásáért és Khaled-Abdo Szaida kiemelkedő dramaturgi munkájáért. A játék sallangmentes letisztultságáért – olvasható az indoklásban. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság díját 100 000-100 000 Ft értékben egyrészt a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ érdemelte ki. Az óriás ölelése című előadásért. Indoklás: Átütő színházi erejéért, a színészi játék közvetlenségéért, a történet filozófiai gazdagságáért, ökonomikus és szerethető megvalósításáért abban a reményben, hogy a két kukás története apránként az ország összes óvodájába eljut. 

az_orias_olelese.jpgAz óriás ölelése

Illetve a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház a Nincsenapám, seanyám című ifjúsági színházi előadásért. Drámai és sodró erejű történetéért, Nemes Anna hiteles és megrázó alakításáért, az együttes összjátékáért, a két nagyszerű költő-macskáért. A produkció a gyermekbántalmazást és az iskolai élet ellentmondásait különleges, a tragikum és a komikum között virtuózan billegő színházi nyelven képes ábrázolni és közvetíteni a 14-18 éves érintett közönség számára. A néző látja az előadást és tudja, hogy nincs egyedül – áll az indoklásban. 

A Budapest II. Kerületi Önkormányzat díját 100 000 Ft értékben a Kabóca Bábszínház kapta a Kodzsugukila, a boszorkány című előadásért. Indoklás: Danny Bain színpadi jelenlétéért, bábos leleményeiért, az ugróegérért és a gazelláért. Zene, hangszer és báb szerves egységben való elgondolásáért. A színpadi csoda utaztathatóvá tételéért. 

kodzsu.jpgKodzsugukila, a boszorkány

A Magyar Teátrumi Társaság díját, 100 000 Ft értékű Facebook kampányt a csokonai Színház nyerte el a Jeruzsálem című osztálytermi színházi nevelési előadásért. Azon ambíciójáért, hogy egy aktuális társadalmi problémát, a kulturális különbségek mentén szított ellenségeskedést és előítéleteket érzékeny és átélhető módon, hiteles és vonzó színészi játékon keresztül képes a 10-13 éves korosztály felé közvetíteni – szól az indoklás szövege. 

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház díját, amely az előadás kétszeri bemutatását jelenti, A Rév Színházi és Nevelési Társulat kapta a Massza című előadásért  Indoklás: Egy lényegi nézőpontváltásért. A Rév Színházi és Nevelési Társulat produkciója újdonságot jelent a bullying témájával foglalkozó művek sorában, mert a problémát nem csak az áldozat perspektívájából vizsgálja, mi több, képes elbizonytalanítani a nézőt abban a tekintetben, ki minősül végső soron áldozatnak, ebben a bántalmazás problémáját körbejáró történetben. 

Az ASSITEJ Üveghegy-díját a Mesebolt Bábszínház nyerte el a Kirikou és a boszorkány című előadásért. 

(Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ)

süti beállítások módosítása