Marton László mint értékteremtő

Radnóti Zsuzsa dramaturg évtizedek óta dolgozik a Vígszínházban. A zaklatási ügy kapcsán született levelét a teljes kép miatt tartotta fontosnak nyilvánosságra hozni a Librariuson.

Mint ismeretes Sárosdi Lilla néhány nappal ezelőtt Marton Lászlót  nevezte meg egykori állítólagos zaklatójának, azóta további hét nő hozott nyilvánosságra hasonló eseteket a Vígszínház főrendezőjével kapcsolatban. Marton László közben ideiglenesen lemondott főrendezői posztjáról, ahogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen lévő osztályvezető tanári tevékenységét is szünetelteti mindaddig, amíg nem tisztázódnak az őt ért vádak.

radnotizsuzsa_szkarossyzsuzsa.jpgRadnóti Zsuzsa (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Radnóti Zsuzsa, aki 1963 óta dolgozik dramaturgként, jelenleg mint vezető dramaturg a Vígszínházban, nem ehhez a diskurzushoz szólt hozzá. „Ha egy életút teljessége ilyen széles körű megmérettetés elé kerül, az én személyes tanúságom is hozzá kell, hogy tartozzon a képhez” – fogalmazza meg megszólalása miértjét.

 „Természetesen tudom, hogy elfogultnak látszom, de az is vagyok Marton Lászlóval kapcsolatban. Hosszú évtizedek személyes munkakapcsolata és barátsága köt össze minket” – kezdi levelét. „Ott ültem mögötte a próbáin, olyan előadásokra készülve, amelyek kiemelkedő értékekké váltak a színház repertoárjában, és gyakran ott ültem mögötte bemutatókon is az igazgatói páholyban. (…) Tudtommal akár tanítványai, akár a társulat tagjai fordultak hozzá szakmai, egzisztenciális, érzelmi gondjaikkal, tanácskéréssel, mindig szolidáris volt velük. Próbált segíteni, ahol tudott, színházvezetőként is emberi és konstruktív légkört teremtett. Kiállt emberekért, akkor is, ha az éppen kockázatos volt” – vall a Kossuth-díjas alkotó.

Soha semmit a mostanában felbukkanó vádakról nem hallottam. Én magam – se idősebb, se fiatal társulati tagoktól, se nyilvános, se elsuttogott – súlyosabb panaszt emberi minőségéről sem hallottam” – írja levelében.

Most, amikor mindenki eddigi életének kizárólag negatív eseményeiről értesülhet, úgy, hogy ezáltal akarva-akaratlan egy egész élet, egy egész életmű nullázódhat le, úgy érzem – mélyen tiszteletben tartva minden megszólaló fájdalmas, negatív és traumatikus emlékeit, és velük együtt érezve –, szólnom kellett az általam ismert és tapasztalt személyes életút másik aspektusáról, az értékteremtő oldalról is” - fogalmaz.

A Librariuson megjelent teljes levél itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Sárosdi Lilla kitálalt
A színműs hallgatók Marton László ideiglenes felfüggesztését kérik
Marton László lemondott
Radnóti Zsuzsa életműdíjat kap a színikritikusoktól
Aki egy kortárs irodalmi alapítványt tervez létrehozni a Kossuth-díjából

süti beállítások módosítása