Azonnali segítség és védelem a szexuális zaklatások sértettjeinek

Az EJI és az MSZSZ támogatási keretet különít el az érintett előadóművészek számára, jogi és pszichológiai segítségnyújtásra. 

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) várja az érintettek jelentkezését, és a felmerülő igények függvényében szervezi meg a segítő szolgáltatásokat, legyenek azok jogi-, pszichológiai- vagy ettől eltérő jellegűek. Jelentkezni az EJI ügyfélszolgálati számán, a  06 1 479 5161-es telefonszámon lehet. 

iro_9295_1000x667.jpgAz EJI és az MSZSZ közös székhelye - Budapest, Vörösvári út 101. (fotó: Iró Zoltán)

Az EJI és az MSZSZ közleménye 

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) azonnali segítségnyújtásról döntött a művészek szexuális zaklatásával kapcsolatban nyilvánosságra került esetek nyomán. A művészek, és közöttük a legnagyobb számban képviselt zenészek, színészek, táncosok anyagi jogainak érvényesítését és érdekvédelmét ellátó szervezetek erkölcsi kötelességüknek tesznek eleget, amikor elsőként nyújtanak segítő kezet a szexuális visszaélés áldozataivá vált művészeknek.

Az előadóművészek nyilvános tevékenységükből eredő fokozott sérülékenységük miatt személyükben is megkülönböztetett védelmet igényelnek – állítja az EJI és az MSZSZ, ezért azonnali hatállyal önálló támogatási keretet különítenek el azon művészek számára, akik tevékenységükkel közvetlen összefüggésben szexuális zaklatásnak vannak kitéve. A keret létrehozásának két fő célja van. Az egyik, hogy a védelmet igénylőknek legyen hová fordulni, és a visszaélésekkel szemben ez már önmagában is megelőző, visszatartó hatást váltson ki. A másik, hogy az érintettek a leghatékonyabb formában jussanak hozzá a számukra szükséges jogi, illetve pszichológiai segítséghez.

Az EJI és az MSZSZ haladéktalanul megkezdi ilyen ügyek specialistájaként bizonyíthatóan sikeresen működő szakértők és szervezetek megkeresését. Az EJI felkészíti ügyfélszolgálatát a jellegükből fakadóan érzékeny tartalmú bejelentések maradéktalanul bizalmas kezelésére.

Az EJI és az MSZSZ mélyen elítél minden olyan magatartást, amely a hatalmi erőfölényre alapozva visszaélést valósít meg, és ezzel sérti a legalapvetőbb emberi jogokat. Az ilyen magatartások között a zaklatás, és különösen a szexuális zaklatás nem a művészeti élet sajátja. Az elmúlt napokban azonban a széles nyilvánosság előtt ismertté vált nyilatkozatok erre a területre irányították a figyelmet.

Az EJI és az MSZSZ döntésével nem az ismertté vált, konkrét esetekről kíván állást foglalni. Az elhatározás célja a megelőzés, a jogi és pszichés segítségnyújtás a védelmet igénylőknek. 

Budapest, 2017. október 24.

Kapcsolódó cikkek

Sárosdi Lilla kitálalt
A színműs hallgatók Marton László ideiglenes felfüggesztését kérik
Marton László lemondott
A FESZ nyílt fórumot hirdet a szexuális zaklatások és visszaélések megelőzése érdekében
Marton László mint értékteremtő
Marton László rendezése elmarad – A Vígszínház közleménye
Marton László mégsem perel

süti beállítások módosítása