A táncoslábú eltűnő művész - Szacsvay László 70 éves

A Katona József Színház társulatának tagjai köszöntötték őt egy videóban, amiből a vitathatatlan szakmai alázata mellett több mindent megtudhatunk róla, az emberről is.  

Szacsvay László 1971-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát és a Nemzeti Színház tagja lett, majd onnan 1982-ben csatlakozott a Katona társulatához. Gyakori vendég más színházak produkcióiban, a tévében és a rádióban. Évekre szóló sikert aratott a Budapest Orfeum című zenés összeállításban előadott kupléival és sanzonjaival. 2015. májusában választották a nemzet színészévé.

szacsvay_laszlo_7742.jpgSzacsvay László (forrás: Katona József Színház)

A videóból kiderül, hogy a színművész a Katona eltűnő művésze, képes eltűnni bármilyen megbeszélésről, de akár próbáról is anélkül, hogy bárki észrevenné mindaddig, amíg nem éppen őt kell instruálni. „nagy dolognak tartom, hogy még mindig Szacsinak hívjuk és nem Hudininek” – meséli Máté Gábor igazgató.

Rajkai Zoltán példaképének tartja a színművészt, többek között azért a művészi alázatért, „ahogy a legkisebb szerepeiben is jelen van”. Arról is mesél Rajkai, hogy amikor benne „tört fel a becsvágy”, és úgy gondolta egy-egy felkínált szereppel kapcsolatban, hogy túl kis szerepek és mellőzve érezte magát, akkor mindig Szacsvay László jutott eszébe, és azonmód „abbahagyta a picsogást és a nyafogást”.

a_mi_osztalyunk_puskel_zsolt.jpgA mi osztályunk előadásában (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Zsámbéki Gábor rendező találékony játékos kedve és bohócériára való hajlandósága mellett szintén kiemeli a színművész „csudálatos alázatosságát, amellyel kis szerepekben is nagyon jelentőset tudott csinálni”. A Benedek Miklóssal közösen létrehozott Budapest Orfeum című előadásról is szó esik, „olyan kabarét sikerült csinálniuk, ami messze túlmutatott a műfaj határain” – meséli Zsámbéki Gábor.

Hogy kiváló táncos, arról nem csupán beszélnek többen is a videón, de néhány pillanatra A nők iskolája előadása alatt a takarásban láthatjuk is.

Mészáros Béla Remarque A diadalív árnyékában című regényéből idézve köszöntötte Szacsvay Lászlót: „Te sosem fogsz megöregedni. Az élet lassan elvonul majd az arcod fölött, ennyi lesz, semmi több. És te attól még szebb leszel. Öreg csak az, aki már nem érez semmit”.

A videó végén pedig Benedek Miklós köszönti Szacsvay Lászlót, akivel közel ötven éve ismerik egymást és negyven éve barátok.

süti beállítások módosítása