Miért utasítják el egyre többen a politikát?

A tatraum projekte schmidt és a Juhász Kata Társulat „no + politics or What We Want” című előadása erre a kérdésre is keresi a választ.

Az előadás hat performansz-művész, egy zeneszerző, két videóművész és egy rendező alkalomhoz kötődő performatív együttműködése három ország három városában, illetve egy utópikus jövőbeli térben. A no + politics or What We Want egy kutatás és egyben intervenció-sorozat. Színpadra vitt előadásainak sora a társadalmi erózió folyamatával és hatásával foglalkozik, a nyugati társadalmakban érzékelhető társadalmi irányvesztéssel. 

_dsc0217.JPGNo + politics (próbafotó)

Ebben a kontextusban vizsgálja az érzelmeket és a szenvedélyt mint a politika mozgatórugóit, a politikai elköteleződés és a társadalmi változások eredőjét. Az előadás az alábbi kérdésekre keresi a választ: Milyen érzelmeket táplálunk a politika iránt, illetve mely érzelmeink elutasítása vezet a politika elutasításához? Milyen érzelmek munkálnak a politikában, és miért ilyen nehéz velük azonosulni? Milyen hatással bír a politika elutasítása a társadalom fejlődésére, illetve eróziójára? 

A « no + politics » ehhez az alkalomhoz kötődően maga is létrehoz egy előadói együttműködést. A műhelymunka, melyben az útkeresés közben számos lehetőség és hozzá kapcsolódó érzelem merül fel, a közösségképződés azonos aspektusaira utal. Ennek során az önérdek megváltozása, az összehangolt gondolkodás és cselekvés még jobban összekötik és elősegítik egy szolidáris közösség kialakulását. 

A performansz sorozat egyes részei az alkotók aktuális benyomásait tükrözik: időhöz kötött intervenciók, melyek érzéki-esztétikai élményt hoznak létre a gondolatok és az átalakulás terében. Az előadás jellege: táncos - színházi - performatív akciók egyedi összjátéka, szöveges zenei vonatkozásokkal, konstruált hangterekben és videó installációban, egyben a városi tér játéktérként való értelmezése. 

_dsc0585.JPGNo + politics (próbafotó)

A helyi referenciák felkutatása által a különböző európai országokból származó társalkotók (angol, magyar, német) nézőpontjai is beépülnek az előadásba. A cél, hogy a három különböző politikai élettapasztalat és kulturális környezeti háttér egy közös „kommunikatív cselekvéssé” (Habermas) váljék. 

Az előadás rendezője, a koncepció megalkotója és egyben a színpadkép kitalálója Michael Schmidt, előadó-alkotói Malin Gebken, Miriam Gronau, Juhász Kata, Vadas Tamara Zsófia, Vass Imre és Lena Visser

Az előadás november 3-án és 4-én látható az Art Quarter Budapestben (Nagytétényi út 48-50.), este 7 órától. 

(Forrás: Juhász Kata Társulat)

süti beállítások módosítása