„Már nem lehet elsomfordálni vagy egy elegáns zakó mögé bújni”

Thuróczy Szabolcs osztotta meg a gondolatait a Vasárnapi Híreknek színházi és filmes munkáiról, a szexuális zaklatások ügyéről és a honi közérzetéről.

Thuróczy Szabolcs futballistának készült, játszott a Nyíregyházi VSC-ben. Azonban már gimnazistaként színpadra lépett, Gaál Erzsébet Georg Büchner műveiből készült Danton című előadásában Nyíregyházán. A ’90-es évek első felében előbb Nyíregyházán, majd Szolnokon szerepelt, 1998-tól tagja a legismertebb független alkotóműhelynek, Pintér Béla társulatának.

thuroczysz_aranyelet_saghytimea.jpgThuróczy Szabolcs az Aranyéletben (fotó: Sághy Tímea)

Ismertségét mégis filmsorozatoknak és filmeknek köszönheti, elsősorban az Aranyéletnek. „Aki hisztérikusan akarja a sikert, az sokszor rossz irányba billen. Én türelmes típus vagyok. Huszonhét éves korom óta dolgozhatok egy olyan színházi műhelyben, amelyik nagyon sokat ad nekem. Az meg, hogy melyik színház melyik előadására ül be egy filmrendező, a véletlenen múlik” – vallja a színész az interjúban, hozzátéve – „Csak vigyázni kell, hogy amikor az ember egy kisebb körből egy nagyobba lép, ne kapja el a gépszíj. Engem hál’ istennek sokféle filmrendező talált már meg, rengeteg filmben dolgoztam, és élveztem”.

A nagy klasszikus szerepek értelemszerűen elkerülték, hiszen Pintér Bélánál szerzői darabokban játszik. „Sosem gondolkodtam még azon, hogy ezek vajon klasszikusok-e vagy sem. Az élet majd úgyis mindent helyre mos. De hogy a kérdésre válaszoljak: ha majd egy rendezőnek lesz egy ötlete, amihez pont én fogok passzolni, és megkeres, és belefér az életembe, akkor persze jöhet. Nem futottunk még ki semmiből, bármi megtörténhet, de hisztérikus vágyam nincs” – meséli ezzel kapcsolatban.

A Spektrum Tabukról tabuk nélkül sorozatában riporterként és rezonőrként vesz részt. A sorozat különleges, helyenként megdöbbentő sorsokat tár fel. „Nem akartam én tévés műsort vezetni, de megtisztelő volt, hogy rám gondoltak. Az ember ki akarja próbálni magát új dolgokban, és hát belerántódtam. Az elején azt gondoltam, majd elmegyek egy-két forgatási napra, elmondom a szövegeimet, aztán kész. De ahogy belemerültem ebbe a döbbenetes világba, úgy szippantott be egyre jobban” – emlékezik az interjúban.

thuroczy-tisztaszivvel.jpgThuróczy Szabolcs a Tiszta szívvel című filmben

A nem régen kirobbant szexuális zaklatások ügyéről is kérdezte a riporter. „Én a gyermeki és a női érzékenységet vagy esendőséget mindig védem, és minden elé helyezem. Aki ezzel visszaél, az mocskos ember” – vallja a színész. „Névtelen emberek élnek évtizedek óta úgy, akár a felső tízezerben is, hogy verik az asszonyt, soha senki nem szól, kívülről minden a legnagyobb rendben van. Mert olyan a közeg, hogy még a barátjának, testvérének sem meri elmondani. Ezért fontos, hogy most ismert emberek egy ismert emberről állítanak dolgokat. Van szembesítés és szembesülés. Oda lehet állni a Nagy Ember elé, és a szemébe lehet mondani, hogy ezt és ezt tetted. Valami elindult, és már nem lehet odébbállni, elsomfordálni vagy egy elegáns zakó mögé bújni” – fűzi hozzá.

A közélet és a közérzet is szóba kerül az interjúban. „Mondhatnám, tök mindegy, mi van odakint, az én közérzetemet az, hogy milyen kormány van, ne határozza meg! Ahhoz túl primitív a politika. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem foglalkozom vele, de amikor mérhetetlen ostobasággal vagy aljassággal találkozom, kiordítom magamból. Az idegesít, ha hazudnak nekem” – meséli. „Aljas dolog ez a politika. Az ember 18 éves kora óta hányszor, de hányszor ment el választani, és soha nem történt semmi. Ez nagyon nyomasztó. De a legnyomasztóbb az, hogy én már hátralépek, és már nem foglalkoztat, mi lesz velem. Csak a gyerekeim jövője számít. Hogy ilyeneket sustorgok a fülébe, hogy kislányom, kevés az egy idegen nyelv, kell a német, kell a spanyol, kell a francia. Ha valaki ilyen pánikszerűen azt hajtogatja, hogy menekülj el innen, minél gyorsabban, az azért nagyon rossz érzés” – fűzi hozzá.

Az interjúból az is kiderül, hol a határ Thuróczy Szabolcsnál azzal kapcsolatban, milyen munkát vállal el, vannak-e szerepálmai, és melyik történet volt számára a leginkább megrázó a Tabukról tabuk nélkül forgatásai alatt.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Thuróczy Szabolcs: „Visszafogottság egyáltalán nincs bennem”
Szamosi Zsófia és Thuróczy Szabolcs a legjobb főszereplők a Filmhéten

süti beállítások módosítása