„A Vígszínház mi vagyunk”

A Vígszínház népszerű színésze, Wunderlich József Facebook-oldalán tette közzé a színház társulatához, dolgozóihoz és Eszenyi Enikőhöz szóló levelét.

Mint ismeretes, Sárosdi Lilla színésznő, majd őt követve több nő is szexuális zaklatással vádolta meg a Vígszínház volt igazgatóját és főrendezőjét, Marton Lászlót. A botrány nyomán a rendező visszavonult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen betöltött tanári pozíciójáról, az egyetem etikai eljárást is kezdeményezett ellene. A Vígszínház főrendezői posztjáról is lemondott, majd a színház hivatalosan is megszüntette munkaviszonyát. A színház társulatának fiatal, a teátrumhoz két évvel ezelőtt szerződött tagja most a színház dolgozóinak és igazgatójának írt személyes hangvételű levelet. Cikkeinket a témában itt olvashatják.

wunderlich.jpgWunderlich József (fotó: Toldy Miklós)


„A Vígszínház mi vagyunk” – kezdi levelét Wunderlich József, majd kitér arra az állapotra, ami a Marton László körüli botrány kirobbanása óta jellemző a Vígszínházra. „Rengeteg bizonytalanság bennem és körülöttem, a körülöttem lévő emberekben. Tanácstalanság. Nem tudok okos lenni most. Egy jó pár napja minden egyes színpadra lépés ólomsúlyú vonszolódás. Érzéseim vannak és gondolataim, és félelmeim” – írja.

Hallgatásról, traumáról, bénultságról beszél, szorongásról, gyászról és az emberi kommunikáció hiányának fájdalmáról. „Úgy érzem, én ebbe a fészekbe még nem piszkítottam. Fészkemnek érzem ezt a fészket. Piszkos. Néha ki kell kotorni. Mint ahogy az ember néha más után rak rendet. Otthon. A testvérei, szülei, gyerekei után. Szeretetből” – teszi hozzá.

Megemlíti, úgy érzi, sokféleképpen gondolkoznak Marton Lászlóról. „Azt érzem, hogy a megértés és az elfogadás esetleges hiánya újabb szakadékokat téphet alattunk abba a talajba, ami eddig olyan biztonságosnak és termékenynek tűnt, tűnhetett; abba a földbe, aminek termékenységében, termőképességében továbbra is hinni akarunk” – vall félelmeiről.

pal_utcai.JPGWunderlich József (középen, fent) és a Pál utcai fiúk csapata Marton László rendezésében (forrás: Vígszínház)

„Szeretném leírni, hogy szerintem sokan a jelenlegi helyzet elszenvedői vagyunk. Azt gondolom, áldozatok, tanítványok, kollégák, alkotótársak omlottak össze. Azt hiszem, én is összeomlottam. Nem szenvelegni szeretnék. Nem szeretném elvenni, magamra venni mások fájdalmát. Szeretném kijelenteni, hogy gyászolok” – írja, majd arra kéri a levélben megszólítottakat, hogy forduljanak egymás felé. „Saját szorongásainkon és félelmeinken túl vegyük észre mások félelmeit, és próbáljuk meg elfogadni. Sokféleképpen gondolkodunk, és azt érzem, hogy a hárítás, a bezárkózás, a másik véleményének nem elfogadása ebben a helyzetben bűn” – teszi hozzá.

Úgy véli, a megoldást nem várhatják „fölülről”, Eszenyi Enikőtől vagy Várnai Pétertől, az egészséges párbeszédet és kommunikációt nekik kell létrehozniuk. „Szeretném tisztességgel gyászolni a Vígszínház múltját, és ehhez az is szükséges, hogy ne kapaszkodjunk, ne akarjunk halott gyökerekbe kapaszkodni, mert az az élősködők természete. Ehhez az szükséges, hogy merjük kimondani, hogy az előző század/századok hierarchikus gondolkodásmódjának csökevényes, korcs maradványaira nincs szükségünk. Mert kinőttük. Szeretnénk kinőni. Lelkileg és szellemileg. Szeretném tisztességgel gyászolni a Vígszínház múltját, és ehhez az is szükséges, hogy fogadjuk el: a mai Vígszínház nem az elmúlt 50-100 év bálványaiból áll” – írja.

Utóiratában arra kéri a színház dolgozóit, hogy bocsássanak meg egymásnak, „hogy ne kelljen évek múltán felgyűlt sérelmekkel távoznunk innen, hogy aztán máshol, egy másik fórumon kiböfögjük, kihányjuk a sokéves fájdalmakat, görcsöket. Beszéljünk itt, a színházban arról, ami itteni, a színházi létezésből fakadó fájdalom. Egymással beszéljünk. Ezt csak együtt érhetjük el. Tartsunk össze, hogy elmondhassuk, hogy őszintén mondhassuk: a Vígszínház mi vagyunk” – zárja sorait Wunderlich József.

A levél teljes terjedelmében itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Sárosdi Lilla kitálalt
A színműs hallgatók Marton László ideiglenes felfüggesztését kérik
Marton László lemondott
A FESZ nyílt fórumot hirdet a szexuális zaklatások és visszaélések megelőzése érdekében
Azonnali segítség és védelem a szexuális zaklatások sértettjeinek 

Marton László mint értékteremtő
Marton László mégsem perel
Marton László rendezése elmarad – A Vígszínház közleménye
Vecsei H. Miklós: „Nem játszhatnám el hitelesen Nemecsek Ernőt, ha most nem szólalnék meg”
A Vígszínház meg akarja szüntetni Marton László munkaviszonyát

süti beállítások módosítása