A szőnyeg – színházi előadás az életről a halál tükrében

Az előadás egyidejűleg négy néző számára teszi lehetővé, hogy a halál fényében elmélkedjen az életről.

A szőnyeg című interaktív előadás a gyász megértéséhez az iszlám misztikus irányzata, a szufizmus egyik alapgondolatát hívja segítségül, miszerint ha valaki meghal, megkezdi zarándokútját az örökkévalósággal való egyesülés felé. Halottak napja alkalmából három napon át óránként indul a sivatagi zarándoklat, melynek során megismerhetjük, hogy a szufik miként köszönnek el halottaiktól, és milyen rítussal készülnek a halálra. Az alkotókat a szufizmus és a buddhizmus inspirálta, ugyanakkor az előadás a nyugati ember víziója a Kelet titokzatos világáról.

12.jpg             A szőnyeg (fotó: Taskovics Dorka)

 

A szőnyeg igazi különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre csupán négy ember lehet részese a közös élményeknek, aminek köszönhetően a személyesség, személyes történetek kerülnek előtérbe. A résztvevők útjuk során újraélhetik az elveszített szeretteiktől való búcsúzás emlékét. A beavatás elemei képek, szövegek és érinthető díszelemek, melyek elvezetnek egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe.

A szőnyeget idén hetedszerre mutatják be Budapesten, nyáron pedig a Föld túlsó felén, a Taipeiben megrendezett WSD2017-en vendégszerepelt. Az előadások a Bethlen téri Színházban tekinthetők meg.

Előadások magyar nyelven

November 3-án, pénteken: 19.00, 20.00.
November 4-én, szombaton: 10.00, 11.00 / 15.00, 16.00, 17.00 / 19.00, 20.00.
November 5-én, vasárnap: 15.00, 16.00, 17.00 / 19.00, 20.00

 

Előadások angol nyelven:

November 5-én, vasárnap: 10.00, 11.00

Az Élőkép Színház 2003-ban jött létre azzal a céllal, hogy vizuális és interdiszciplináris színházi előadásokat, akciókat és élő kiállításokat valósítson meg. Az Élőkép Színház alapítója és vezetője Bérczi Zsófia, vizuális kommunikáció tervező. Az Élőkép előadásaiban meghatározó a formailag és tartalmilag újszerű látásmód kifejeződése, a képzelet feltárása, átélhetősége, illetve ennek átadása, amely során kép, képzet és képzelet szerves egységet alkot előadóművészettel és installációval.

(Forrás: Bethlen téri Színház)

süti beállítások módosítása