Bábszínház csak felnőtteknek

„A báb nem korosztály, hanem műfaj”.

A Budapest Bábszínház új, kifejezetten felnőtteknek szóló sorozataira, az Esti mesére és A bábszínház 7x-re olyan nyitott, érdeklődő és az aktív közreműködéstől sem húzódozó felnőtt nézőket várnak, akik képesek a dobozon – stílszerűbben: paravánon – kívül gondolkodni, ha a báb műfajáról van szó.

edv_6797.jpgA bábszínház 7x (Fotó: Éder Vera)

„A báb nem korosztály, hanem műfaj” mottó jegyében a 2017/2018-as évadban olyan programsorozatok indulnak az Ország Lili Stúdióban és a Kemény Henrik Teremben, amelyekre gyerekkorú kísérő nélküli szülőket és fiatal felnőtteket, sőt nagypapákat és nagymamákat is várnak. A lényeg a játékos, felfedező kedv.

Az Esti mese alkalmával havonta egy alkalommal, mindig péntek 19 órai kezdettel gyerekeknek készült produkciókat játsszák felnőtteknek. Nem kerül az előadásokra 18-as karika, nem változik a szöveg, viszont a történetek felvetette témák más megvilágításba kerülnek, amelyeket az extra programban játékos – és bábos – formában dolgoznak fel.

A sorozatnyitó Gengszter nagyiban így alakult meg a Londoni Nyugdíjasok Temze Alatti Színjátszóköre, így találkoztak a nézők az angol királynővel, ezért tanultak táncot, miután improvizációs játékokban vettek részt, és megismerték a tárgyanimáció alapjait.

A november 3-i Esti mesén Vadkan Dönci és Cirmos Liza jóvoltából a Hoppá-hoppá! extrájaként konfliktuskezelési tréninget tartanak, mindenféle kapcsolat megoldására vonatkozó tanácsadással.

edv_6926.jpgA bábszínház 7x (Fotó: Éder Vera)

December 1-jén két emeletes ház lakóinak életébe pillanthatunk be, megismerhetjük mindennapjainkat, és azt, hogyan segíthetik egymást, hogyan teljesíthetik ki egymás életét; a Tíz emelet boldogság extrában pedig azt járjuk körbe, mit jelent szomszédnak lenni.

„Minden, amit tudni akartál vagy nem is gondoltál” – ez A bábszínház 7x, ami szintén havi rendszerességgel jelentkezik, időpontja a hónap utolsó szombatja, a kezdési időpont 16 óra. Ha műfaji megnevezést szeretnénk a Gimesi Dóra író-dramaturg és Végvári Viktória színházpedagógus ötletéből és vezetésével létrejött sorozatnak, az interaktív szabadegyetem áll ahhoz a legközelebb, ami a résztvevőket várja. Elmondják és megmutatják, hány keze van egy bábszínésznek, mi történik a paraván mögött, vagy épp miért járnak mindig feketében. Ezeken a délutánokon nincsenek rossz vagy furcsa kérdések, viszont vannak izgalmas feladatok, amelyekben a közönséget bábszínészeink segítik.

(Forrás: Budapest Bábszínház)

süti beállítások módosítása