Lőrinczy György: „Nincs falazás, nincs titkolózás”

Az Operettszínház igazgatója a Fideliónak adott interjút Kerényi Miklós Gábor ügye kapcsán. Csáki Judit kérdezte.

A Budapesti Operettszínház már akkor elkezdett foglalkozni az üggyel, amikor még csak név nélkül, bár elég jól beazonosíthatóan jelentek meg különféle történetek és vádak „egy színházigazgatóval” kapcsolatban, aki hatalmával visszaélve zaklatott és esetenként megalázott színészeket, táncosokat és egy rendezőt is. Kerényi Miklós Gábor ugyanis mielőtt művészeti vezető lett, korábban igazgatója is volt az Operettszínháznak, és ezzel kapcsolatban a szakmán belül már jó ideje „ment a sustorgás”.

lor_2_ok.jpg                Lőrinczy György (fotó: Bíró András)

Megjelent egy cikk az Indexen, amelyben ekkor még név nélkül gyűjtöttek csokorba több hasonló történetet, és az Operettszínház kiadott egy közleményt, amely szerint a Helsinki Bizottság segítségét kérték az ügy kivizsgálásában, vagyis nem csupán egy belső vizsgálatot indítottak el. Kerényi Miklós Gábor ugyanebben az időben hozta nyilvánosságra, hogy lemond az operettszínházi vezetői posztjáról és nyugdíjazását kéri. Csáki Judit a Fidelión megjelent interjúban igazából arra az egyre volt kíváncsi, hogy két évtizedes közös munka és barátság után Lőrinczy György tudott-e ezekről a történetekről.

 „Éjjel és nappal azzal foglalkozunk, hogy a színház, amelyben Kerényi Miklós Gábor több évtizede meghatározó szerepet játszott, minél előbb visszatérjen a normális kerékvágásba, a társulat megnyugodjon, elinduljunk közösen a tisztulás-gyógyulás felé. A nyilatkozatunkban is szerepel, hogy ebben mindenféle külső segítséget is igénybe veszünk, egyrészt mert szükségünk van rá, másrészt mert ezzel is jelezzük: nincs falazás, nincs titkolózás” – mondta el Lőrinczy György.

Azt a bizonyos kérdést is megválaszolta: „Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy nem, nem tudtam róla - és hozzáteszem, hogy nem lepődöm meg, ha nem hiszed el, mert valószínűleg én sem hinném el hasonló helyzetben. Ez a legnagyobb problémám. Ha nem lennék most igazgatóként a kellős közepén ennek az egésznek, én sem hinném el, hogy egy több mint húszéves munkakapcsolatban én ezekről nem tudtam. És ezért nem is tartom vétlennek magam” – fogalmazott.

lor_all.JPGElmondta, hogy ő is halott különféle történeteket, de mivel „pletykákkal és sztorikkal teli van ez a szakma”, és ezeknek jelentős része hamisnak bizonyul, így nem hitte el azokat. Látta már Kerényi Miklós Gábort színészekkel ordítani és tűrhetetlenül viselkedni, „ahogy más rendezőket is. És veszekedtünk is emiatt rengeteget, de megmondom őszintén, azt látom, hogy szakma szerte ennek más a megítélése” – mondta el az igazgató.

                                         (forrás: Budapesti Operettszínház)

Azon a ponton változott meg a véleménye arról, hogy talán igazak a híresztelések, amikor „felbukkant valahol egy rólam szóló komment, aminek egy része nem bűn, a másik része nettó hazugság volt, ezért aztán nem szívtam mellre. Kerényi viszont nemcsak hogy mellre szívta a róla szóló bejegyzéseket, de egyre az érdekelte, hogy van-e már név valamelyik történethez”.  

Az október 30-ai igazgatói ülésen minden vezetővel aláírattak egy nyilatkozatot, amely szerint nem szerepeltek semmiféle szexuális zaklatási ügyben, amelyet akkor Kerényi Miklós Gábor is aláírt. A november 1-ei ülésen Kerényi Miklós Gábor „azt mondta, hogy a színháznak kötelessége őt megvédeni, meg a művészek álljanak ki mellette, mire mi mondtuk, hogy ezt nem tudjuk megtenni, mert nem tudjuk, nem történt-e valami”.

Néhány nappal később, miután beszéltek olyanokkal, akik áldozatai voltak ezeknek az eseteknek, az igazgatóság egyhangúlag megszavazta (Kerényi Miklós Gábor ekkor már Szentpéterváron rendezett)  Kerényi Miklós Gábor menesztését, aki miután ezt Lőrinczy György közölte vele telefonon, kérte a nyugdíjazását. „Ha ezt nem tette volna, akkor én teszem meg, még aznap. És eldöntöttem azt is, hogy azonnali hatállyal fölmentem a munkavégzés alól is, amint előkerül az első név” – mondta el az interjúban Lőrinczy György. Éppen az interjúval egy időben az ATV Egyenes beszéd című adásában Maros Ákos színész, táncos nevesítette a vádjaival Kerényi Miklós Gábort. Az Operettszínház ezt követően azonnali hatállyal felmentette a rendezőt a munkavégzés alól.

Lőrinczy György ezek után bocsánatot kér mindenkitől: „mert tényleg nem tudtam erről korábban. Meg fogunk tenni mindent, hogy ilyen ne forduljon elő soha többé”.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Kerényi Miklós Gábor a nyugdíjazását kérte
Az Operettszínház felmondott Kerényi Miklós Gábornak
Kerényi Miklós Gábor bocsánatot kér

süti beállítások módosítása