Jogellenesen rúgták ki a kaposvári színészeket

Az viszont nem állt meg a bíróság előtt, hogy mindezt azért tették volna, mert idősebbek, mint a kirúgásuk után szerződtetett, Vidnyánszky Attila osztályában végzett fiatalok.

A februárban kirúgott színészek (Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter) keresetükben a felmondás jogszerű és valós indokainak hiányán túl az egyenlő bánásmód törvényére hivatkoztak, vagyis álláspontjuk szerint az életkoruk miatt hátrányos megkülönböztetés érte őket.

jog.jpg

A teátrum a felmondás okaként az Előadó-művészeti Törvényre hivatkozva a felsőfokú végzettség hiányát és az évadban kötelező előadásszám hiányát jelölte meg. A KAPOS-T korábbi információi alapján mindkét indok minimum sántít. A kötelező előadásszám a teátrum színészei közül összesen háromnak volt meg az előző évadban, vagyis ezen az alapon szinte a teljes társulatnak fel lehetett volna mondani. A július 10-ei első tárgyalási napon a színház jogi képviselője töröltette is ezt az indokot a felmondás okai közül.

Ami a felsőfokú végzettséget illeti, noha valóban egyiküknek sincsen színművész egyetemi végzettsége, közülük hárman rendelkeznek a MASZK Színészegyesület vizsgájával, amelyet a vizsga megszerzésekor hatályos, korábbi törvény szakirányú felsőfokú végzettségnek fogadott el.

A Népszava cikke szerint Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója a bírósági eljárás folyamán végig cáfolta az egyenlő bánásmód megsértésének vádját, minőségi cserére hivatkozott, amely szerint négy diplomával nem rendelkező színész helyére négy diplomásat szerződtetett. A törvényre hivatkozott, amely szerint jövőre a társulat 60%-ának felsőfokú szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie. A színházi dokumentumokból azonban kiderült, az előírt arány a négy elbocsátottal is meg lett volna, ráadásul, a hivatkozott időpontban a kiválasztott négy fiatalnak sem volt még diplomája – nyelvvizsga hiányában most sincs mindegyiküknek.

horvath_kovacs_fabian_lecso.png                         Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter

Az igazgató tagadta a kor miatti diszkriminációt is, indoklásképpen bejelentette, hogy két idősebb művészt is szerződtettek a nyár végén, ősz elején. A cikkből viszont kiderül, hogy az említett két színészt már akkor szerződtette, amikor a per zajlott, amely az egyenlő bánásmód megsértéséről is szólt, addig mindvégig csak a fiatalok érkezéséről volt szó.

A cikk szerzője szerint az ítélethirdetéskor kiderült, hogy a két idősebb színész Kaposvárra szerződtetése a per szempontjából jó döntésnek bizonyult, hiszen a bíróság elutasította a diszkrimináció megállapítására vonatkozó kérelmeket. A jogellenes elbocsájtást viszont megállapította, és megítélte a négy kárvallott színésznek a nekik járó munkabért, vagyis ahogyan az elmúlt néhány évben több művész jogellenes elküldése után, ezúttal is fizethet a színház. Ám így a művészek nem kerülhettek vissza a színházhoz: a Népszava információi szerint hárman munkanélküliek, egyikük pedig közmunkásként dolgozik.

(Forrás: Népszava)

süti beállítások módosítása