Miért lesz drágább, ha nem is teljes körűen újul meg?

Az Operaház menedzsmentjét kérdeztük, hogyan lehetséges, hogy az Eiffel Műhelyház kialakítása úgy fog többe kerülni, hogy nem is teljesen készül el.  

Az Operaház Eiffel Műhelyházának kialakítása az eredeti tervekhez képest 4,2 milliárd forinttal többe kerül, és csökkent műszaki tartalommal valósul meg: a beruházás létrehozásához a belső és külső kertek, a konyhatechnológia, a B stúdió kialakítása a kapcsolódó műszaki beavatkozásokkal együttesen, és a C épület befejező munkáinak elvégzése nem fog megtörténni. Ráadásul az Operaház épületének felújítása is fél évvel csúszik. Hogyan történhetett mindez, és mennyiben befolyásolja az Operaház évadát?

kobambioperahaz-marosistudio.jpgAz Eiffel Műhelyház eredeti látványterve (forrás: Marosi stúdió)

Miért kerül többe, ha nem is az eredeti tervek szerint valósul meg az Eiffel Műhely projekt?

Az építőiparban bekövetkezett áremelkedések miatt az eredeti, 3 évvel ezelőtti árbecslésen alapuló költségeket meghaladta az idő. Az árverseny kialakulását az sem segítette, hogy a közbeszerzési eljárásban mindössze egy pályázó maradt. Valójában minden meg fog valósulni, de jelenleg a legfontosabb egységekre koncentrálunk, és a határozatban említett kisebb projektelemek nincsenek ezek között. Ugyanakkor nem adtuk fel a reményt, hogy egy közeli második ütemben ezeket is megoldjuk, akár saját, operai források bevonásával – így tehát maga a projekt nem csorbul attól, hogy a generálkivitelezővel kötött szerződés műszaki tartalma és opciós ára változott.

Mostani állás szerint mikorra készül el véglegesen ez a csökkent műszaki tartalmú átépítés?

A szerződéskötéstől számított 17 hónapot követően, várhatóan 2018 decemberére. Az Eiffel Műhelyház tervezett megnyitása 2019. január végén esedékes.

Az Operaház felújításának csúszása mennyiben befolyásolja az évadtervet?

A 2017/18-as évadban az Operaházba tervezett premierek közül A kékszakállú herceg vára Kasper Holten rendezésében – Eötvös Péter Vértelenül című operájával együtt – az Erkel Színházba költözik, és ugyanitt lesz hallható koncertszerű előadásban Wagner Istenek alkonya című műve. Ugyancsak Erkel Színházban rendezi meg az Opera a IV. Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát és a Csillagóra évadzáró gálaestet.

Mi az oka ennek a csúszásnak?

A közbeszerzési folyamat elhúzódása.

Török Ákos

Kapcsolódó cikkek

Drágább lesz és nem is teljes körűen újul meg
Mintegy 14,5 milliárd forintból újulhat meg az Eiffel-csarnok

süti beállítások módosítása