Villámkezű drámaírók versenye Győrben

Pozsgai Zsolt, Szálinger Balázs és Zalán Tibor méri össze tudását a Kortársasjáték című versenyen, ahol másfél nap alatt az előadások is el kell készüljenek.

Harmadik alkalommal rendezik meg Győrben a Győri Könyvszalon keretein belül a Kortársasjáték című drámaíró versenyt. November 17-én, a drámaíróverseny első napján, a Könyvszalon megnyitóján Sándor György, a XVII. Győri Könyvszalon Művészeti Díjasa megadja az egy nap alatt megírandó drámák alapgondolatát. Sándor György egy urnából húz ki minden versenyző számára egyet a Kisalföld napilap aznapi szalagcímei közül. Ezután a versenyzők egy másik urnából húzzák ki a színészek, majd a rendezők neveit is, akik a nem egész 24 óra alatt elkészülő drámákat nyolc óra alatt kell színpadra állítsák.

pozsgai-zsolt_ok-horz.jpgPozsgai Zsolt, Szálinger Balázs, Zalán Tibor

A megnyitó ünnepséget követően a drámaírók elvonulnak és másnap délelőtt 10 óráig létrehozzák a versenyműveket. November 18-án, szombat délelőttre kész, nyomtatott szövegkönyvvel kell előrukkolniuk, mely alkalmas, hogy az olvasópróbákon felolvassák a leendő szereplők. Az eddigre összeállt minitársulatok felolvassák a szövegeket három külön térben, majd délután 4 óráig minden csoport próbálja a számukra írt darabot.

Mindhárom készülő produkció lehetőséget kap egy rövid nagyszínpadi próbára, hiszen a nagyjából fél órás minidrámákat a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán kell majd előadniuk, közel 700 néző előtt. Az előadások este 7 órakor kezdődnek háromfős zsűri előtt, akik legjobb drámaírót, legjobb színészt, legjobb színésznőt és legjobb rendezőt is választanak majd, illetve kihirdetik a közönségdíjas produkciót is, melyről a nézők a harmadik előadás után döntenek színházjegyük megfelelő urnába dobásával.

A három rendező, akik részt vesznek a játékban: Gábor Sylvie, Háda János és Kszel Attila. A színészek: Balogh Fanni, Bányoczky Nóra, Bende Ildikó, Dunai Csenge, Fehér Ákos, Fejszés Attila, Jáger András, Kisfaludy Zsófia, Klinga Péter, Koppány Zoltán, Kovács Gergely, Maszlay István, Menczel Andrea, Molnár Erik, Molnár Zsolt, Nagy Johanna, Rupnik Károly és Ungvári István.

A zsűri tagjai Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

(Forrás: Győri Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása