SŐT7 – A tánc hete a Bethlen Téri Színházban

A hétnapos táncfesztivál a hetedik kerületben idén is a vidéki táncműhelyeket – soproni, győri, miskolci, veszprémi, kecskeméti – állítja fókuszba, és kilenc napig tart.

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett fesztivál. A vidéki műhelyek előadásai mellett a fesztivál 0. napján bepillanthatunk a Magyar Állami Népi Együttes táncművészeinek alkotásaiba, zárásként pedig fellép a házigazda Közép-Európa Táncszínház is.

miskolci_balett_eder_vera.jpgHarlequinade (fotó: Éder Vera)

Fesztiválprogram

November 17.  péntek 19 óra

A túloldalról – A Magyar Állami Népi Együttes táncművészeinek alkotói estje

Az alkotói esten Nemes Szilvia, Ágfalvi György és ifj. Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Állami Népi Együttes fiatal táncművész-koreográfusainak munkái láthatóak Mihályi Gábor, az együttes vezetője szerkesztésében.

November 18. szombat 19 óra

Szárnyalás / Bolero – Válogatás a Kecskemét City Balett repertoárjából

Barta Dóra Szárnyalás című koreográfiája a kortárstánc és a népzene különös találkozása: az előadás az ősi zene alapjaira koncentrál, népzenei motívumok, dalok kapcsán kialakuló érzetek kibontása a cél úgy, hogy játékosan igyekszik az inspirációból fakadó jelleget az együttes saját mozgásvilágára alakítani.

Ravel Bolerója az alkotók szerint (koreográfus: Barta Dóra) olyan, mint egy zenébe oltott rítus: az erő és az energia a zenével együtt egyre fokozódik, a meghatározott zenei és mozgássorozatok egymással összhangban egyre inkább kiteljesednek. A Bolero zenei építkezése a koreográfiában is visszaköszön: a tánc egyre nagyobb teret követel magának, majd, mint egy örvény elnyel, magába fogad.

kecskemet_city_balett_banczik_robert.jpgBolero (fotó: Banczik Róbert)

November 19. vasárnap 19 óra

Harlequinade – A Miskolci Balett előadása

Gergye Krisztián a Miskolci Balett számára készített legújabb koreográfiájában a comedia dell’arte, a klasszikus balett, a pantomim és a cirkuszművészetben külön műfajjá vált bohócszámok tradíciójából inspirálódva hozta létre az előadást. „Szomorú és vidám bohócaink karaktereiben az önreflexió a legmagasabb fokára hág, ami által a lét és a halál pátosza kinevethető lesz ugyan, de nem megkerülhető. És mindez a haláltánc fogalmát örömünneppé magasztosítja, a humort az élet forrásává emeli, és bármely alkatú testet táncba hív, hogy megélhesse szabadságát egy-egy pillanatra” – olvasható az előadás színlapján.

November 20. hétfő 19 óra

Lángoló szív / Csinovnyik – A Sopron Balett előadása

A Lángoló szív koreográfusa, Alekszej Batrakov A szerelem és hősiesség himnusza alcímet adta a táncjátéknak, amelyet Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumai ihlettek. „A lelket és szívet megemelő, hatalmas érzelmi amplitúdókkal dolgozó előadás az igaz szerelem és a közösségért hozott áldozat apoteózisa” – ajánlják az alkotók.

sopron_balett_torma_sandor.jpgLángoló szív (fotó: Torma Sándor)

Rovó Péter táncdrámája, a Csinovnyik, Csehov A csinovnyik halála című novelláját állítja táncszínpadra.

November 21. kedd 19 óra

Kamaszok – A GG Tánc Eger előadása

Grecsó Zoltán koreográfiája „a tánc és a színház humoros, izgalmas kavalkádja, keveréke. A Kamaszok, miközben megnevettet, felkavar, tükröt tart elénk, rólunk szól, arról a sejtelemről, hogy az akkori, felnőttként talán banálisnak gondolt döntéseink, kamaszkorunk drámái tényleg egy életre szóltak. És bármit is teszünk, csak úgy tudunk szeretni, ahogy megtanultunk, és ugyanabból az anyagból vagyunk, amivé akkor gyúrt minket az élet” – áll a színlapon.

November 22. szerda 19 óra

Prométheuszról… – A TMK Alkalmi Társulás előadása

A Prométheusz mítoszt Franz Kafka Prométheusz című művén keresztül megközelítő táncszólót Turós-Máté Kinga adja elő, koreográfusa Katona Gábor.

November 23. csütörtök 19 óra

Táncoló gondolatok – A Győri Tánc-és Képzőművészeti Szakgimnázium előadása

Az est folyamán a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola növendékei, a 10.,11., 12. és 13. évfolyam tanulói mutatkoznak be. A növendékek rendszeresen készülnek különböző fellépésekre, illetve balett versenyekre klasszikus balett, valamint kortárs-modern táncszóló, -duó és csoportos produkciókkal. A mostani műsorban a növendékek repertoire számaiból látható egy válogatás.

November 24. péntek 19 óra

K-Arcok sorozat: InSoundOut / Lilith – A Közép-Európa Táncszínház előadása

Az InSoundOut mozgástere egy asztal lapja, melyen a kifejezés eszközei, a táncművész hangszerei helyezkednek el, a mozdulatok üzenetét pedig a zene közvetíti a nézők felé. Az előadás a nézőkben születik meg, akik ezúttal nem a szemükkel, hanem a fülükkel és teljes jelenlétükkel fogadják be a hangzó-mozgó koreográfiát, ahová résztvevőként maguk is meghívást kapnak. Mészáros Máté koreográfiáját, amely az alkotók ajánlásában sokkal inkább egy ünneppé fokozódott közös élmény, mintsem szigorúan vett táncelőadás, Mádi László adja elő.

kozep-europa_tancszinhaz_dusa_gabor.jpgInSoundOut (fotó: Dusa Gábor)

Molnár Csaba Lilith című koreográfiájában a táncos, Jakab Zsanettteste és személyisége médiumként szolgál, melyen keresztül, melynek megnyitásával rákapcsolódik egy kollektív információs csatornára. Képeket, érzeteket, érzéseket, konkrét gondolatokat, véleményeket, problematikákat vetít, közöl a múlt a jelen és a jövő, felhalmozott és megemésztetlenül maradt, káoszt és összezavarodottságot keltő információáradatából. Explicit, egyöntetű véleményt nem alkot, de opciókat és lehetséges megoldásokat mutat fel. A történés sokszínűségének sokasága és a többféle opció egymás melletti felmutatása a vélemény önmaga” – áll a színlapon.

A Sissi fesztivál kísérőprogramjai térben is kinyílnak: Éder Vera előadásfotókból szerkesztett kiállítása a Bethlen Téri Színházban csakúgy helyet kap benne, mint Róth Miksa üvegfestményei és kapcsolata az uralkodócsaláddal a Róth Miksa Emlékházban, a Sissi Bál az ARCadia Hotelben, vagy a Gangaray Artistic Program résztvevőinek táncai a Madách téren a fesztivál minden napján, délután fél 5-től.

(Forrás: Bethlen Téri Színház)

süti beállítások módosítása