A függetlenek kezdeményezésére elindulhatnak a változások a visszaélésekkel kapcsolatban

A Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt fórumán elindult a munka a zaklatások és visszaélések megelőzése, valamint az áldozatok megsegítése érdekében.

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) kedden MINEKMENTODA címmel tartott nyílt fórumot, amelynek a célja az volt, hogy közös gondolkodással megelőzhetővé váljanak a szexuális zaklatások és visszaélések, valamint elkezdjék kidolgozni az áldozatok segítésének protokollját. A fórumon több mint harminc intézmény képviseltette magát.

feszsz.jpg

A 444.hu tudósítása szerint a fórum több résztvevője is hangsúlyozta, hogy nem a bulvármédia és az élő televízióadások a megfelelő hely a zaklatási ügyek kivizsgálására. A fórum elsődleges célként egy etikai kódex megalkotását jelölte ki, amelyet a kidolgozást követően minél több színházzal igyekeznek majd elfogadtatni. „Senki nem hiszi persze, hogy ez önmagában megoldhatja a problémákat” – fogalmazott a cikk szerzője, „de Wirth Judit, a NANE jogászának tapasztalatai szerint már önmagában az, hogy ezzel hivatalosan foglalkozik egy intézmény, bátorítóan hat”.

Több ötlet is felmerült a fórumon, amelyek továbbgondolkodást és a részletek kidolgozását igényli. A közös gondolkodás és a munka minden esetre elindult. A FESZ közleményt adott ki, amelyben az elvi alapállás mellett a szakma előtt álló feladatokról is szó esik.

A Független Előadó-művészi Szövetség közleménye

Az áldozatsegítés nemcsak a művészeti terület ügye, és nemcsak a színházi szakmában szükséges, de a társadalmi változásnak részesei kell legyenek azok a művészeti intézmények, amelyek széles nyilvánosságot kapnak. Nekik ugyanis a munkáikon keresztül lehetőségük van a társadalmi problémákkal kapcsolatban a közvélemény formálására.

Több mint 30 magyar művészeti intézmény és szakmai-érdekképviseleti szervezet vett részt a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) 2017. november 14-i MINEKMENTODA című nyílt fórumán. A fórum célja, hogy az intézmények nyilvánosan vállaljanak felelősséget és tegyenek érdemi lépéseket a hatalmi helyzetből fakadó visszaélések megelőzése érdekében, és emellett nyújtsanak védelmet és támogatást a visszaélések áldozatainak.

A FESZ további lépéseket sürget, és november folyamán munkacsoportot alakítanak a megjelent szervezetek részvételével, hogy a jogszabályokban (Munka Törvénykönyve, Btk, Ptk) nem szabályozott kérdéskörökre, így többek között egy etikai kódex tartalmára és a visszaélések kezelésének intézményi eljárásrendjére javaslatcsomagot dolgozzanak ki.

(Forrás: 444.hu, MTI)

süti beállítások módosítása